Rakvičky se šlehačkou jsou výborné retro zákusky ze šlehaných žloutků a cukru
Rakvičky jsou cukrářskou specialitou - připravují se z našlehaných žloutků s cukrem ve formičkách, které připomínají truhly - rakvičky. Zákusek je po upečení křehoučký a snadno se láme. Podává se ozdobený šlehačkou.
Mnoho lidí si v cukrárně na rakvičce nepochutná. Křehký zákusek má totiž vlastnost, kvůli které je vhodnější si ho dopřát až doma - po kousnutí nám křehká skořápka v ústech exploduje do sladkých střepin, které se rozplynou ve šlehačkovém obláčku.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělají rakvičky
Využijeme žloutky, které nám zbyly například po přípravě pusinek:
- 4 žloutky
- 200–250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Formičky na rakvičky důkladně vymažeme sádlem a necháme je ztuhnout v chladu nebo v lednici. Formičky nevysypáváme.
- Žloutky s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny - musí být jako obláček, proto pracujeme pečlivě, ale zároveň hlídáme, abychom těsto nepřešlehali.
- Formičky naplníme do 2/3 těstem, vložíme do trouby, vyhřáté na 150 °C, a pečeme, dokud rakvičky nezvětší svůj objem.
- Snížíme teplotu na 100 °C a dopečeme. Vypneme troubu a necháme ji mírně vychladnout, než plech vyjmeme.
- Rakvičky opatrně vyklepneme na utěrku. Musí mít světle žlutou barvu a uvnitř dutinu, která je úplně suchá.
- Ušleháme smetanu (sladíme ji jen málo) a nastříkáme na rakvičky. Nenaplněné cukroví můžeme uchovat ve vzduchotěsné dóze.
Nemáme-li formičky na rakvičky, můžeme použít jakékoli plechové formičky na cukroví nebo na odlévanou čokoládu. Nejvhodnější jsou formičky na košíčky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře