Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakvičky jsou cukrářskou specialitou - připravují se z našlehaných žloutků s cukrem ve formičkách, které připomínají truhly - rakvičky. Zákusek je po upečení křehoučký a snadno se láme. Podává se ozdobený šlehačkou.

Mnoho lidí si v cukrárně na rakvičce nepochutná. Křehký zákusek má totiž vlastnost, kvůli které je vhodnější si ho dopřát až doma - po kousnutí nám křehká skořápka v ústech exploduje do sladkých střepin, které se rozplynou ve šlehačkovém obláčku.

Jak se dělají rakvičky

Využijeme žloutky, které nám zbyly například po přípravě pusinek:

  • 4 žloutky
  • 200–250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Formičky na rakvičky důkladně vymažeme sádlem a necháme je ztuhnout v chladu nebo v lednici. Formičky nevysypáváme. 
  • Žloutky s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny - musí být jako obláček, proto pracujeme pečlivě, ale zároveň hlídáme, abychom těsto nepřešlehali.
  • Formičky naplníme do 2/3 těstem, vložíme do trouby, vyhřáté na 150 °C, a pečeme, dokud rakvičky nezvětší svůj objem. 
  • Snížíme teplotu na 100 °C a dopečeme. Vypneme troubu a necháme ji mírně vychladnout, než plech vyjmeme.
  • Rakvičky opatrně vyklepneme na utěrku. Musí mít světle žlutou barvu a uvnitř dutinu, která je úplně suchá. 
  • Ušleháme smetanu (sladíme ji jen málo) a nastříkáme na rakvičky. Nenaplněné cukroví můžeme uchovat ve vzduchotěsné dóze.

Nemáme-li formičky na rakvičky, můžeme použít jakékoli plechové formičky na cukroví nebo na odlévanou čokoládu. Nejvhodnější jsou formičky na košíčky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky