Jak zacházet s ranými bramborami, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C. Lze je využít v domácí lékárně i v kosmetice
Kdo má na zahrádce kousek místa, pěstuje alespoň pár řádků raných brambor. Mohou se sklízet již tři měsíce po výsadbě.
Brambory vyžadují půdu zásobenou živinami, zejména draslíkem. Dáváme k nim dostatek kompostu nebo hnoje, ten vždy na podzim. Během vegetace hlídáme množství dusíkatých hnojiv, aby se v nich netvořily nežádoucí dusičnany. Potřebují dostatek vláhy, ale stačí ji dodat jednou za týden. Nesnášejí mráz, při -3 °C namrzají. Od konce května a začátkem června už bývají ke koupi i v obchodní síti.
Čím jsou brambory prospěšné
Brambory mají významné místo ve zdravé výživě, jsou důležité i v dietetice. Množství obsaženého vitamínu C postupně klesá. Nejméně ho mají skladované brambory na jaře. Kromě vitamínu C obsahují provitamín A, menší množství B2, PP, K a H. Složení minerálních látek brambor má silně zásaditý charakter, proto dobře doplňují maso, které je kyselinotvorné. Brambory obsahují poměrně málo vápníku, proto je k nim výborným doplňkem mléko, tvaroh nebo sýr.
Jak s nimi zacházíme
Sezona raných brambor je v pozdním jaru a v létě. Rané brambory skladujeme ve tmě, aby nezezelenaly, protože tím se v nich tvoří jedovatý solanin (zelené brambory vyhodíme). Nejvíce vitamínu C je pod slupkou, proto je neokrajujeme, jen omyjeme kartáčkem. Vaříme nebo pečeme je se slupkou. Zaléváme je vroucí vodou, aby se co nejdříve začaly vařit. Nejšetrnější vaření je v páře. Aby se v nich neničil vitamín C, tepelně je upravujeme jen po nezbytně dlouhou dobu. Raným bramborám většinou stačí 10–20 minut podle velikosti. Před pečením je dobré je potřít tukem, který ochrání jemnou slupku. Také zabalení jednotlivých hlíz do papíru na pečení nebo alobalu v bramborách uchová více chuti i vitamínů. Vodu z raných a nových brambor nevyléváme, lze ji využít například k přípravě polévek.
Brambory v domácí lékárně i v kosmetice
Brambory obsahují také alantoin, který podporuje hojení ran a má diuretické účinky. Lidově se čerstvě nastrouhané syrové brambory používaly na rány a popáleniny. Čerstvě vylisovaná šťáva se používá jako lék na překyselení žaludku. Při lehčích onemocněních horních cest dýchacích pomáhá vdechování páry z vařených brambor. Sliznatý odvar z jedlého škrobu (Solamyl) se podává při zánětech zažívacího traktu.
Bramborová kaše s mlékem zlepšuje popraskanou pokožku na rukou. Také můžete vyzkoušet vařené rozmačkané brambory s jahodami a mlékem použít jako pleťovou masku, která uklidní a napne pokožku.
Komentáře