Jak připravit řapíkatý celer. Na co se hodí a co chutného a zdravého z něj uvařit
Řapíkatý celer má zajímavou vůni a chuť, která připomíná citrusy nebo borovice. Kupujeme pouze svěží a pěkně zbarvené rostliny. Řapíky přidáváme do smoothie a čerstvých salátů, používáme je do polévek a dalších vařených i zapékaných jídel.
Řapíkatý celer v naší kuchyni
Není nutné celou rostlinu spotřebovat naráz. Výhony odlamujeme postupně a používáme podle potřeby. Rostlina nám několik dnů v chladnu vydrží pěkná. Další možností, jak uchovat přebytek nakrájeného celeru bez zbytečných ztrát, je ho co nejdříve zmrazit, z mrazničky pak plátky postupně odebíráme.
Mohlo by vás zajímat
Saláty s řapíkatým celerem
Spodní část celeru odkrojíme a jednotlivé řapíky dobře omyjeme. Pokud náš celer působí zavadle, ponoříme ho na chvíli do chladné vody, aby získal znovu křehkost. Celer nakrájíme nadrobno, využijeme i vršky listů a spodní srdíčko. Drobné plátky smícháme s dalšími surovinami a salát dochutíme.
Smoothie a šťávy plné vitamínů
Řapíky jsou oblíbenou součástí smoothie. Po omytí je nakrájíme na menší kousky a zpracujeme s dalšími surovinami (mrkev, jablko). Smoothie získá pěknou barvu a výrazné příjemné aroma. Ze šťáv a smoothie dostane naše tělo hodnotné živiny, navíc je celer mimořádně ceněný jako dietní zelenina.
Polévky s řapíkatým celerem
Tepelně zpracovaný celer již nemá svěží barvu jako čerstvý, ale výrazné aroma mu zůstává. Do polévek se hodí i různé odřezky celeru, které nevyužijeme zasyrova. Připravujeme také krémové polévky z kombinace celeru s další zeleninou. Na talíři je doplníme česnekovými krutony.
Řapíkatý celer na různé způsoby
Budeme-li celer zapékat ve větších kusech, raději z něj odstraníme hrubší vlákna pomocí nože nebo škrabky. Ještě snadněji vlákna odstraníme, když řapíky nalomíme a vlákna z nich odtrhneme. Z menších kousků celeru vlákna odstraňovat není třeba, plátky se rozpečou a vlákna budou jemná. Případné odřezky nevyhazujeme, ale zužitkujeme je do zeleninového vývaru. Pokud ho nebudeme připravovat hned, zbytky celeru zamrazíme pro pozdější použití
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
5 skvělých receptů z rýže: Jednoduché risibisi, rýži se žampiony nebo vaječnou rýži si zamiluje každý
Komentáře