Rebarborový koláč: Chutný a rychlý moučník zvládnou i začátečníci podle videa
Rebarbora je vynikající zelenina našich zahrad, která nám zajistí náplň do moučníků na začátku sezóny. Oceníme ji do koláčů i kynutých knedlíků. Rebarbora je snadná na přípravu a chutná příjemně sladkokysele. Milovaly ji naše babičky a nechybí ani na našem stole.
Řapíky rebarbory sklízíme vylamováním od dubna až přibližně do poloviny června. Pak již rebarbora obsahuje větší podíl kyseliny šťavelové a navíc začínají naše zahrádky oplývat čerstvým ovocem, které před ní upřednostníme. Rebarbora se svou chutí báječně doplňuje s tvarohem a potřebuje více přisladit. Drobenkou na koláčích nešetříme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rychlý moučník z rebarbory
Sladké dobroty z rebarbory vůbec nemusí být složité. Příkladem je snadný recept, který vám představíme. A abyste to měli ještě snazší, doporučujeme zhlédnout úvodní video.
- Na těsto potřebujeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva a 300 ml bílého jogurtu. Na drobenku si připravíme hrubou mouku, cukr krupici a máslo. Dále budeme potřebovat rebarboru a máslo s hrubou moukou na vymazání a vysypání plechu (nebo pečicí papír). Podívejte se na podrobný rozpis surovin na rebarborový koláč.
- Oloupanou rebarboru nakrájíme a prosypeme cukrem. Během 20 minut zavadne a trochu změkne.
- Tip: Kvůli snížení obsahu kyseliny šťavelové se nejprve doporučuje krátké povaření nebo alespoň zalití rebarbory horkou vodou.
- Mezitím si připravíme těsto. Utřeme vejce s cukrem a přidáme k nim olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe rebarborou a posypeme drobenkou. Podívejte se, jak připravit lahodnou drobenku.
- Plech s moučníkem vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 160 °C.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře