Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora je vynikající zelenina našich zahrad, která nám zajistí náplň do moučníků na začátku sezóny. Oceníme ji do koláčů i kynutých knedlíků. Rebarbora je snadná na přípravu a chutná příjemně sladkokysele. Milovaly ji naše babičky a nechybí ani na našem stole.

Řapíky rebarbory sklízíme vylamováním od dubna až přibližně do poloviny června. Pak již rebarbora obsahuje větší podíl kyseliny šťavelové a navíc začínají naše zahrádky oplývat čerstvým ovocem, které před ní upřednostníme. Rebarbora se svou chutí báječně doplňuje s tvarohem a potřebuje více přisladit. Drobenkou na koláčích nešetříme. 

Rychlý moučník z rebarbory

Sladké dobroty z rebarbory vůbec nemusí být složité. Příkladem je snadný recept, který vám představíme. A abyste to měli ještě snazší, doporučujeme zhlédnout úvodní video.

  1. Na těsto potřebujeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva a 300 ml bílého jogurtu. Na drobenku si připravíme hrubou mouku, cukr krupici a máslo. Dále budeme potřebovat rebarboru a máslo s hrubou moukou na vymazání a vysypání plechu (nebo pečicí papír). Podívejte se na podrobný rozpis surovin na rebarborový koláč.
  2. Oloupanou rebarboru nakrájíme a prosypeme cukrem. Během 20 minut zavadne a trochu změkne.
  3. Tip: Kvůli snížení obsahu kyseliny šťavelové se nejprve doporučuje krátké povaření nebo alespoň zalití rebarbory horkou vodou.
  4. Mezitím si připravíme těsto. Utřeme vejce s cukrem a přidáme k nim olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe rebarborou a posypeme drobenkou. Podívejte se, jak připravit lahodnou drobenku.
  6. Plech s moučníkem vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 160 °C. 
Z rebarbory připravujeme i další velmi chutné moučníky. Možná dáte přednost kynutým koláčům na plechu, které tak milovaly naše babičky. Pokud rovnou upečete dva plechy, můžete část zmrazit na pozdější použití. To je velká výhoda kynutého pečiva, že po rozmrazení (pokud je zmrazíme hned po zchladnutí) chutná jako čerstvě upečené.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky