Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Špenátovou ochutíme česnekem a podáváme s vejcem nebo krutony
Zdroj: Pixabay

Listovou zeleninu konzumujeme co nejvíce v čerstvém stavu, ale i v polévkách má své důležité místo. Některé druhy se hodí především na zdobení, v tom případě je nevaříme. Výtečně si pochutnáme na polévce z listů špenátu nebo z řapíkatého celeru.

Listová zelenina obsahuje hodně vody a některé druhy se k vaření nehodí (např. hlávkový salát), jiné ale dávají polévkám velmi dobrou chuť. I zeleninové natě a mladé lístky (např. kedlubny, mrkev) obsahují mnoho živin (vitaminů, minerálů, vlákniny), proto je jejich přidávání do polévek vhodné nejen z hlediska chuti, ale i výživnosti. 

Špenát

Špenát je významnou listovou zeleninou, která má mimořádnou výživnou hodnotu. Přitom obsahuje pouze 22 kcal na 100 g, jedná se tedy o potravinou vhodnou pro ty, kteří chtějí hubnout. Špenát nám zajistí vitamin A a C, kyselinu listovou, hořčík a železo. Vaříme ho šetrně, aby si uchoval co nejvíce důležitých látek.

Rukola a polníček

Rukola má na rozdíl od polníčku příjemně štiplavou chuť, polníček je naopak velmi jemný a lahodný. Oba druhy si můžeme koupit i v průběhu zimy a používat nejen do salátů, ale i ke zdobení různých jídel, a to včetně polévek, které stačí pouze posypat lístky těsně před podáváním. 

Petrželová nať

Naťová petržel je velmi oblíbená. Najdeme ji snad na každé zahrádce. Vzhledem tomu, že se jedná o dvouletku, tak ji první rok na jaře vysejeme a sklízíme její natě - můžeme je i mrazit nebo sušit. Druhý rok zjara nám petržel poskytne ještě bohatou úrodu listů, ale pak již rostliny začnou vybíhat do květu a nehodí se k dalšímu pěstování.

Mangold

Mangold je navzdory nízkému obsahu kalorií velmi sytý. Mladé lístky se hodí k použití zasyrova do salátů. Listy můžeme vařit ve vodě nebo v páře. Využití je obdobné jako využití špenátu, jeho chuť je ale výraznější. Mangold je ceněný pro obsah vitaminu A a železa. Urychluje trávení a čistí krev.

Celerová nať

Tato nať má vynikající chuť, do polévek jí stačí přidat pouze malé množství a hned získají příjemné aroma. Používáme nať celeru bulvového i celer řapíkatý. Celer je považován za rostlinu, která čistí krev a snižuje hladinu cholesterolu. Z celerových listů lze připravovat výživný vývar a můžeme je v malém množství přidávat do smoothie.

Zelenina je v polévkách důležitá

I další druhy zeleniny jsou v polévkách nepostradatelné - např. kořenová zelenina nesmí chybět ani v pořádné bramboračce. Podle následujícího receptu můžeme uvařit mrkvovou polévku, do které se výborně hodí petrželová nať.

 

 

 

Další tipy a triky