Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Skvěle chutná hráškový krém i fazolková kulajda s koprem
Zdroj: Pixabay

Polévky z mladého nedozrálého hrášku chutnají moc dobře, ocení je dospělí i děti. Můžeme připravit buď chutný hrachový krém, nebo hrášek přidat do dalších polévek s jinou zeleninou. Mladé fazolky používáme obvykle jako součást zeleninových směsí.

Semena luskovin jsou velmi výživná, a pokud jsou uložená v suchém stavu, jsou trvanlivá. Představují vlastně velmi levnou "konzervu", kterou se hodí mít vždy po ruce. Suché luštěniny používáme při vaření často, ale máme ještě jinou možnost využití - zelené fazole a mladý hrášek lze totiž sklízet dříve, než semena začnou dozrávat.

Zelené fazolky

Fazolí je celá řada, jednotlivé odrůdy se liší barvou, tvarem a velikostí semen, která mají vysokou výživnou hodnotu a dá se z nich připravit celá řada chutných jídel.

Mladý hrášek

Lusky s měkkým hráškem, který jsme sklidili ze záhonů, co nejdříve vyloupeme. Hrách konzumujeme především syrový, ale po krátké tepelné úpravě je výborný i do různých omáček, bramborových salátů a samozřejmě do polévek. Snadno se mrazí, přimícháme ho buď do zeleninových směsí nebo ho mrazíme zvlášť - podle toho, jaké plánujeme využití.

  • Hrášek je ceněný pro obsah vitaminů řady B, provitaminu A (betakarotenu), vitamínu E a C, dále je zdrojem železa, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vlákniny.
  • Má pozitivní účinky na srdce a nervovou soustavu.
  • Hrášek by se neměl vařit déle než 5-10 minut, aby si zachoval co nejvíce vitamínů.
  • Výborně chutná v kombinaci s mrkví nebo kukuřicí.
  • Kromě mraženého hrášku používáme i sterilovaný ve sklenicích nebo plechovkách.

Výborná hrášková polévka

Podle následujícího videa uvaříme výbornou hráškovou polévku, kterou rozmixujeme na hladký krém. Zjemníme ji smetanou a při podávání polévku doplníme křupavými krutonky z pečiva.
Do polévek oceníme i další druhy zeleniny. Náš další článek představuje oblíbené recepty s kořenovou zeleninou.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli