Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Skvěle chutná hráškový krém i fazolková kulajda s koprem
Polévky z mladého nedozrálého hrášku chutnají moc dobře, ocení je dospělí i děti. Můžeme připravit buď chutný hrachový krém, nebo hrášek přidat do dalších polévek s jinou zeleninou. Mladé fazolky používáme obvykle jako součást zeleninových směsí.
Semena luskovin jsou velmi výživná, a pokud jsou uložená v suchém stavu, jsou trvanlivá. Představují vlastně velmi levnou "konzervu", kterou se hodí mít vždy po ruce. Suché luštěniny používáme při vaření často, ale máme ještě jinou možnost využití - zelené fazole a mladý hrášek lze totiž sklízet dříve, než semena začnou dozrávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zelené fazolky
Fazolí je celá řada, jednotlivé odrůdy se liší barvou, tvarem a velikostí semen, která mají vysokou výživnou hodnotu a dá se z nich připravit celá řada chutných jídel.
- Pokud lusky se semeny sklidíme před dozráním, nazýváme je "zelené fazolky".
- Konečky lusků a případná vlákna odstraníme.
- Lusky pak nakrájíme buď nadrobno, nebo je ponecháme ve větších částech.
- Buď je hned spotřebujeme, nebo je zavaříme či zmrazíme pro pozdější využití.
- K přímé konzumaci zasyrova se zelené fazolky nehodí.
- Můžeme z nich připravovat omáčky, hodí se do salátů a polévek.
- V polévkách bývají především součástí směsí, doma si je můžeme před zmražením namíchat podle toho, co máme zrovna k dispozici na zahradě.
Mladý hrášek
Lusky s měkkým hráškem, který jsme sklidili ze záhonů, co nejdříve vyloupeme. Hrách konzumujeme především syrový, ale po krátké tepelné úpravě je výborný i do různých omáček, bramborových salátů a samozřejmě do polévek. Snadno se mrazí, přimícháme ho buď do zeleninových směsí nebo ho mrazíme zvlášť - podle toho, jaké plánujeme využití.
- Hrášek je ceněný pro obsah vitaminů řady B, provitaminu A (betakarotenu), vitamínu E a C, dále je zdrojem železa, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vlákniny.
- Má pozitivní účinky na srdce a nervovou soustavu.
- Hrášek by se neměl vařit déle než 5-10 minut, aby si zachoval co nejvíce vitamínů.
- Výborně chutná v kombinaci s mrkví nebo kukuřicí.
- Kromě mraženého hrášku používáme i sterilovaný ve sklenicích nebo plechovkách.
Výborná hrášková polévka
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře