Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Skvěle chutná hráškový krém i fazolková kulajda s koprem
Polévky z mladého nedozrálého hrášku chutnají moc dobře, ocení je dospělí i děti. Můžeme připravit buď chutný hrachový krém, nebo hrášek přidat do dalších polévek s jinou zeleninou. Mladé fazolky používáme obvykle jako součást zeleninových směsí.
Semena luskovin jsou velmi výživná, a pokud jsou uložená v suchém stavu, jsou trvanlivá. Představují vlastně velmi levnou "konzervu", kterou se hodí mít vždy po ruce. Suché luštěniny používáme při vaření často, ale máme ještě jinou možnost využití - zelené fazole a mladý hrášek lze totiž sklízet dříve, než semena začnou dozrávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zelené fazolky
Fazolí je celá řada, jednotlivé odrůdy se liší barvou, tvarem a velikostí semen, která mají vysokou výživnou hodnotu a dá se z nich připravit celá řada chutných jídel.
- Pokud lusky se semeny sklidíme před dozráním, nazýváme je "zelené fazolky".
- Konečky lusků a případná vlákna odstraníme.
- Lusky pak nakrájíme buď nadrobno, nebo je ponecháme ve větších částech.
- Buď je hned spotřebujeme, nebo je zavaříme či zmrazíme pro pozdější využití.
- K přímé konzumaci zasyrova se zelené fazolky nehodí.
- Můžeme z nich připravovat omáčky, hodí se do salátů a polévek.
- V polévkách bývají především součástí směsí, doma si je můžeme před zmražením namíchat podle toho, co máme zrovna k dispozici na zahradě.
Mladý hrášek
Lusky s měkkým hráškem, který jsme sklidili ze záhonů, co nejdříve vyloupeme. Hrách konzumujeme především syrový, ale po krátké tepelné úpravě je výborný i do různých omáček, bramborových salátů a samozřejmě do polévek. Snadno se mrazí, přimícháme ho buď do zeleninových směsí nebo ho mrazíme zvlášť - podle toho, jaké plánujeme využití.
- Hrášek je ceněný pro obsah vitaminů řady B, provitaminu A (betakarotenu), vitamínu E a C, dále je zdrojem železa, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vlákniny.
- Má pozitivní účinky na srdce a nervovou soustavu.
- Hrášek by se neměl vařit déle než 5-10 minut, aby si zachoval co nejvíce vitamínů.
- Výborně chutná v kombinaci s mrkví nebo kukuřicí.
- Kromě mraženého hrášku používáme i sterilovaný ve sklenicích nebo plechovkách.
Výborná hrášková polévka
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Komentáře