Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Red velvet pochází z amerického jihu a v překladu znamená "červený samet". Korpus dortu má jasně červenou barvu, která vznikne chemickou reakcí mezi kakaem a octem. Bílý smetanový krém jemnost dortu doladí.

Red velvet je dort, který je známý svou jasně červenou barvou. Reakcí mezi kakaem a kyselou složkou však vznikne mnoho odstínů červené až hnědé barvy. Mnoho kuchařů tak dává přednost přibarvení těsta jedlou potravinářskou barvou.

Jak připravit červený korpus

Vymažeme a vysypeme formu (nebo 2 menší, pokud má být dort vysoký):

  • V míse smícháme suché suroviny - 250 g hladké mouky, 15 g kakaa a sůl.
  • V druhé misce smícháme 240 g podmáslí s 1 lžičkou červeného barviva.
  • Vyšleháme 120 g másla s 250 g krupicového cukru, ke konci přidáme 2 vejce.
  • Přisypeme střídavě 3x moučnou směs, 2x nalijeme podmáslí a zpracujeme.
  • V misce smícháme 1 lžičku sody a 1 lžičku octa - když vypění, přidáme do těsta.
  • Těsto dobře promícháme, vlijeme do formy a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  • Zkoušíme špejlí, jestli je korpus upečený. Vyšší korpus potřebuje péct déle.

Jak připravit krém na Red velvet dort

Krém není potřeba příliš sladit - korpus je sladký dost:

Mascarpone se sýrem spojíme pomocí elektrického šlehače a pak přidáme smetanu, vanilku nebo pár kapek citrónové šťávy. Vše spolu vyšleháme do tuhého krému. 
 

Jak dokončit dort Red velvet

Povrch upečeného dortu bývá tmavší a pokazil by výsledný dojem - proto ho ostrým nožem tence okrájíme. Odkrojíme i vršek dortu, který v misce rozdrobíme na malé drobečky. Korpus prokrojíme na pláty a natřeme krémem tak, aby nám zbyl ještě na potření celého dortu nebo aspoň na ozdobení. Dort s krémem posypeme červenými drobečky po obvodu nebo po celém povrchu a ozdobíme růžičkami z krému.
 
Víte, jak Red velvet upéct a ozdobit? V rozhodování vám pomůže naše video, kde uvidíte, jak se dort připravuje:

Sladké drobečky

Místo dortu můžeme připravit ze stejného těsta řezy na plech. Ty rozkrojíme na polovinu a spojíme krémem. Výborné jsou Red velvet cupcaky, ozdobené růžičkou smetanového krému nebo Red velvet roláda či truffles ze zbytků červeného těsta.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky