Jak pěstovat ředkvičky? Rady a tipy pro časnou sklizeň chutné zeleniny
Ředkvičky jsou mimořádně oblíbenou a zdravou zeleninou, v jarním období je najdeme na většině našich zahrad. Pěstujeme je pro bulvičky jemně štiplavé chuti. Na výběr máme různé odrůdy, které se liší zbarvením, tvarem, velikostí, odolností i vegetační dobou.
Ředkvičky pěstujeme především v jarním a podzimním období, protože během léta jsou rostliny náchylné k vybíhání do květu, a to především při vyšších teplotách. Semena si obvykle kupujeme každý rok znovu, nicméně klíčivost si zachovají až 5 let.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat ředkvičky
Pěstování je nenáročné a pokud ředkvičkám dopřejeme dobré podmínky, sklizeň bude následovat brzy po výsevu.
- Ředkvičky vyséváme do hloubky 1–1,5 cm.
- Můžeme je vysévat už v únoru do teplého vyhnojeného pařeniště. V tom případě sklizeň lze očekávat již v druhé polovině března.
- Do studeného fóliovníku ředkvičky vyséváme až v březnu, společně s další zeleninou.
- Semínka ředkviček přidáváme do řádků při výsevu kořenové zeleniny (na venkovní záhony). Ředkvičky poslouží k vyznačení řádků a z jednoho záhonu získáme dvojí sklizeň.
- Do volné půdy ředkvičky vyséváme od března do dubna. Pro podzimní sklizeň je vyséváme od poloviny srpna do září, i na podzim jim zajistíme dostatek vláhy.
- Tip 1: Doporučujeme ředkvičky vysévat postupně v týdenních nebo delších intervalech, aby i sklizeň byla postupná.
- Při výsevu ředkviček do volné půdy semínkům a pak rostlinám velmi prospěje přikrývka bílou netkanou textilií. Bulvičky vyrostou výrazně rychleji a budou kvalitnější. Netkaná textilie je dobrou ochranou i před škůdci, nicméně při větším oteplení ji stáhneme.
- Ředkvičky dobře rostou ve výživné lehčí a dobře propustné půdě, při dostatku zálivky. Bez vláhy zakrňují a ztrácí svěžest, křehkost a výbornou chuť. Naopak při nárazové větší zálivce (i po deštích) bulvičky snadno praskají.
- Při teplotě nad 5 °C rostliny již rostou a krátkodobé ochlazení dobře zvládají.
- Mezi řádky ponecháme 15–20 cm, jednotlivé rostliny po vzejití co nejdříve jednotíme na vzdálenost 3–4 cm. Mladé lístečky můžeme použít v kuchyni.
- Tip 2: Nadpočetné rostlinky lze ihned po vytrhnutí ze zeminy znovu vysadit na volné vlhké místo (nejlépe v pařeništi). Velmi brzy dorostou do konzumní velikosti.
- Vegetační doba ředkviček je obvykle 30–40 dnů, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování.
- Ředkvičky sklízíme včas, nenecháváme je přerůstat. Přerostlé získávají nepříjemnou ostrou chuť a snadno dřevnatí.
Ředkvičky jsou k dostání po celý rok, ale není nad ředkvičky vypěstované na vlastní zahradě. Když se o ně budeme dobře starat, poskytnou nám chutnou úrodu. Podle následujícího videoreceptu připravíme výborný ředkvičkový salát.
Komentáře