Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by někdy nevyzkoušel pěstovat řeřichu - je to velmi snadné a rychlé. Během několika dnů od výsevu můžeme sklízet maličké rostlinky, které krásně ozdobí pomazánky, saláty, namazané krajíce, polévky, míchaná vajíčka či šťouchané brambory.

Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku zelených natí a na malou řeřichu si ani nevzpomeneme, ale když je chladno a mrazivo, je tomu jinak. Najednou je důležitá maličká zahrádka za oknem a právě řeřicha je jejím oblíbeným obyvatelem.

Jak úspěšně pěstovat řeřichu

Řeřichu pěstujeme ze semínek, která běžně koupíme v každém obchodě se semeny. Rovnou doporučujeme koupit několik sáčků, protože řeřicha se pěstuje průběžně a vysévá opakovaně.

  1. Na pěstování si připravte tácek, talíř nebo nízkou misku. Dno vyložte několika papírovými ubrousky, přeloženou papírovou utěrkou nebo vatou.
  2. Připravenou podložku navlhčete a posypte ji hustě semínky řeřichy
  3. Pak ji položte na světlé a teplé místo, ideálně na okenní parapet.
  4. Tip: Kdyby bylo tepla příliš, podložka by rychle vysychala a rostliny by zasychaly. Pokud by naopak nakličování probíhalo v chladu, semínka by klíčila jen pomalu a špatně. Rostlinky na podložce by mohly začít zahnívat ještě dříve, než by dostatečně dorostly.
  5. Dbejte o stálou vlhkost, podložku s rašícími semínky pravidelně zavlažujte. Výborným pomocníkem je malý rozstřikovač. Když jsou rostlinky trochu větší, stačí malá konvička, ale narašená semínka byste proudem vody z konvičky odplavili.
  6. Řeřichu sklízejte už po několika dnech, jakmile nať doroste do výšky 2–3 cm - jednoduše ji ostříhejte pomocí ostrých nůžek.
  7. Nať sklízejte těsně před konzumací, aby byla co nejčerstvější. Rovnou ji dejte na připravený talíř.
  8. Jednou sklizenou řeřichu můžete ještě nechat pár dnů dorůstat, ale první sklizeň je vždy nejkvalitnější, druhá už jen slabá.

K čemu je dobrá řeřicha

Chuť řeřichy zahradní je příjemně ostrá a výrazně připomíná lichořeřišnici nebo také křen či hořčici

Ještě pro vás máme videorecept, ve kterém se uplatní mimo jiné suroviny i řeřicha. Řeřicha je nejlepší syrová, droboučké rostlinky by bylo škoda vařit, a výborně chuťově doladí nejrůznější pomazánky, třeba právě tu z našeho receptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky