Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
Nejoblíbenějšími dezerty jsou ty, kterým se říká retro zákusky, protože se prodávají v cukrárnách už po několik desítek let. Pokud se už neprodávají, možná je ještě naše maminky a babičky připravují podle starých rodinných receptů.
Málokdo si pamatuje, kde v mládí kupoval vepřovou kýtu nebo výborná jablka, ale každý si pamatuje svou oblíbenou cukrárnu a vůni zákusků, které v ní byly vystaveny. To dlouhé vybírání a rozhodování, které chuti dnes dáme přednost.
Seznámíme vás se zákusky, které se připravují i dnes. Jejich základem je bílkový sníh.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sněhoví ježci nebo harlekýnci
Připravovali se z bílkového sněhu s cukrem, který se lžící nakladl na plech a jeho okraje se vytahaly do vysokých ostrých špiček. Po jeho usušení v troubě se spodek ježka namočil do čokolády a do prohlubně mezi špičky se nastříkala kakaová šlehačka, která se pocákala čokoládou.
Laskonky s kokosem nebo ořechy
Jsou to další retro zákusky, které se připravují i v současnosti. Do sněhu z bílků, ušlehaných s cukrem ve vodní lázni, se zamíchaly strouhané ořechy nebo kokos. Na plech se lžící tvarovaly oválky, které se posléze usušily v troubě a plnily máslovým krémem.
Indiánky a velikonoční kuřátka
Milovaly je nejen děti, ale i dospělí. Bílkový sníh, šlehaný nad parou, se ozdobně nastříkal na kulaté dětské piškoty do podoby věžiček nebo kuřat. Pak je stačilo namočit do čokolády nebo do růžové a žluté polevy a kuřátkům domalovat zobáček a očka.
Štafetkové roládky nebo řezy
Jsou další dobrůtkou z bílkového sněhu, který jen rozšleháme metlou, přidáme cukr, ořechy a mouku, a ve vrstvách pečeme na plechu. Spojíme kávovým krémem, nakrájíme kostky nebo smotáme do roládky a krájíme kousky, které částečně máčíme v čokoládě.
Retro zákusky z ušlehaných bílků je vhodné připravovat, když zbydou bílky po jiném pečení. Vyzkoušejte si jejich přípravu a zaručujeme vám, že s nimi budete mít úspěch.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Komentáře