Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Římský salát se pěstuje jako listová zelenina, ale pozor - nejen do salátů. Jeho využití v kuchyni je pestřejší, než se může zdát. Nenechte se zmást jeho jemným vzhledem, tento zelený krasavec uchvátí vaše chuťové buňky.

Římský salát je druhově příbuzným hlávkového a ledového salátu. Má relativně pevně sevřené listy oválného tvaru, které odolávají chladnějšímu počasí lépe než ostatní druhy salátů. Jeho využití v kuchyni je překvapivě pestré. Přesvědčte se.

V čem je římský salát specifický

Římský salát pozitivně podporuje trávení a taktéž navozuje spánek díky lactucinu. Je bohatý na vitamín C, A, K, B a železo. Kromě toho obsahuje mnoho vody a minimum kalorií, díky čemuž si na něm můžete pravidelně pochutnávat.

Jak využít římský salát v kuchyni

Tento druh salátu se nevyužívá pouze ve studené kuchyni - můžete ho dusit, opékat a zapékat, ale také grilovat nebo využít k přípravě polévek.

  1. Římský salát je tradiční ingrediencí při přípravě Caesar salátu, zpracovává se však i do dalších zeleninových salátů.
  2. Tímto salátem snadno nahradíte zelí v mnoha různých, tepelně upravovaných (restovaných) pokrmech a polévkách. Polévka z římského salátu je vynikající.
  3. Grilovaný římský salát pokapaný balzamikem a posypaný strouhaným parmezánem je opravdovou delikatesou - stačí ho servírovat na plátku bagetky.
  4. Využijte ho namísto tortilly a připravte si chutné letní závitky.
  5. Své místo má také v hamburgerech, obložených bagetách, sendvičích i plněných tortillách.
  6. Neholdujete pečivu? Připravte si chutnou vaječnou pomazánku a namísto pečiva použijte omyté listy salátu.
  7. Pochutnat si na něm můžete také v rámci zeleninové přílohy k míchaným vajíčkům s avokádem.
  8. Věděli jste, že římský salát je vynikající v kombinaci s rybami, stejně jako ingredience do jarních závitků?
  9. Lahmacun je turecká pizza, která se na závěr sype hojným množstvím nakrájeného římského salátu.

  10. Máte-li rádi orientální kuchyni, určitě si vás získá bylinkový salát s bulgurem, známý jako Tabbouleh. Skvěle se hodí ke grilovanému a pečenému masu.

Vyzkoušejte salát z řapíkatého celeru, ve kterém nesmí římský salát chybět, stejně jako zálivka z majonézy, zakysané smetany, citrónové šťávy, dijonské hořčice a petrželové natě - a nakonec posyp z oliv. Jeho přípravou vás provede videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli