Římský salát v kuchyni: Čím si nás získal a do jakých pokrmů ho lze chutně využít?
Římský salát se pěstuje jako listová zelenina, ale pozor - nejen do salátů. Jeho využití v kuchyni je pestřejší, než se může zdát. Nenechte se zmást jeho jemným vzhledem, tento zelený krasavec uchvátí vaše chuťové buňky.
Římský salát je druhově příbuzným hlávkového a ledového salátu. Má relativně pevně sevřené listy oválného tvaru, které odolávají chladnějšímu počasí lépe než ostatní druhy salátů. Jeho využití v kuchyni je překvapivě pestré. Přesvědčte se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V čem je římský salát specifický
Římský salát pozitivně podporuje trávení a taktéž navozuje spánek díky lactucinu. Je bohatý na vitamín C, A, K, B a železo. Kromě toho obsahuje mnoho vody a minimum kalorií, díky čemuž si na něm můžete pravidelně pochutnávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít římský salát v kuchyni
Tento druh salátu se nevyužívá pouze ve studené kuchyni - můžete ho dusit, opékat a zapékat, ale také grilovat nebo využít k přípravě polévek.
- Římský salát je tradiční ingrediencí při přípravě Caesar salátu, zpracovává se však i do dalších zeleninových salátů.
- Tímto salátem snadno nahradíte zelí v mnoha různých, tepelně upravovaných (restovaných) pokrmech a polévkách. Polévka z římského salátu je vynikající.
- Grilovaný římský salát pokapaný balzamikem a posypaný strouhaným parmezánem je opravdovou delikatesou - stačí ho servírovat na plátku bagetky.
- Využijte ho namísto tortilly a připravte si chutné letní závitky.
- Své místo má také v hamburgerech, obložených bagetách, sendvičích i plněných tortillách.
- Neholdujete pečivu? Připravte si chutnou vaječnou pomazánku a namísto pečiva použijte omyté listy salátu.
- Pochutnat si na něm můžete také v rámci zeleninové přílohy k míchaným vajíčkům s avokádem.
- Věděli jste, že římský salát je vynikající v kombinaci s rybami, stejně jako ingredience do jarních závitků?
-
Lahmacun je turecká pizza, která se na závěr sype hojným množstvím nakrájeného římského salátu.
-
Máte-li rádi orientální kuchyni, určitě si vás získá bylinkový salát s bulgurem, známý jako Tabbouleh. Skvěle se hodí ke grilovanému a pečenému masu.
Vyzkoušejte salát z řapíkatého celeru, ve kterém nesmí římský salát chybět, stejně jako zálivka z majonézy, zakysané smetany, citrónové šťávy, dijonské hořčice a petrželové natě - a nakonec posyp z oliv. Jeho přípravou vás provede videorecept:
Komentáře