Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na Moravě se pod názvem Ondráš schovává recept, který už podle jména vyvolává představu chlapského venkovského vydatného jídla. Trochu tak tomu je - jde o smaženou plněnou placku z bramborákového těsta.

Řízek Ondráš je syté jídlo "dva v jednom". Na jedné straně bramborákové těsto a na druhé náplň, která jídlo dochutí a nakrmí i pořádného chlapa. Výhodou Ondráše je to, že i lidé, kteří se vyhýbají masu, mohou pokrm bez výčitek připravit a sníst.

Jak připravit řízek Ondráš

Chutná je varianta s masem, ale i bez něj:

  • Ingredience pokrájíme na plátky - sýr, salám, šunku, ale i zeleninu (brokolice, květák). Pokud se neobejdeme bez masa, použijeme vepřovou krkovičku nebo kýtu, které naklepeme paličkou; kuřecí a krůtí plátky poklepeme hřbetem ruky.
  • Připravíme si těsto na bramborák - najemno nastrouhané syrové brambory smícháme s vejci, utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, špetkou mletého kmínu a hladkou moukou. Umícháme husté těstíčko, které podle potřeby osolíme.
  • Na rozpálené sádlo naklademe lžicí bramborákové těsto, na placku rozložíme náplň a podle potřeby ji osolíme a okořeníme. Na ni naneseme opět bramborákové těsto, rozetřeme do krajů a z obou stran opečeme.

Tip: Bramboráky smažíme na pánvi pod pokličkou, aby se placky a náplň stejnoměrně propekly.

Zkusíme řízek naplnit nivou, syrečky nebo jiným chuťově výrazným aromatickým sýrem. Místo salámu naskládáme na těsto pokrájenou klobásu. Výsledek bude dokonalý, ale musíme méně osolit těsto.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky