Řízek Ondráš je jídlo pro chlapy. Plněným bramborákem žádný z nich nepohrdne
Na Moravě se pod názvem Ondráš schovává recept, který už podle jména vyvolává představu chlapského venkovského vydatného jídla. Trochu tak tomu je - jde o smaženou plněnou placku z bramborákového těsta.
Řízek Ondráš je syté jídlo "dva v jednom". Na jedné straně bramborákové těsto a na druhé náplň, která jídlo dochutí a nakrmí i pořádného chlapa. Výhodou Ondráše je to, že i lidé, kteří se vyhýbají masu, mohou pokrm bez výčitek připravit a sníst.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit řízek Ondráš
Chutná je varianta s masem, ale i bez něj:
- Ingredience pokrájíme na plátky - sýr, salám, šunku, ale i zeleninu (brokolice, květák). Pokud se neobejdeme bez masa, použijeme vepřovou krkovičku nebo kýtu, které naklepeme paličkou; kuřecí a krůtí plátky poklepeme hřbetem ruky.
- Připravíme si těsto na bramborák - najemno nastrouhané syrové brambory smícháme s vejci, utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, špetkou mletého kmínu a hladkou moukou. Umícháme husté těstíčko, které podle potřeby osolíme.
- Na rozpálené sádlo naklademe lžicí bramborákové těsto, na placku rozložíme náplň a podle potřeby ji osolíme a okořeníme. Na ni naneseme opět bramborákové těsto, rozetřeme do krajů a z obou stran opečeme.
Tip: Bramboráky smažíme na pánvi pod pokličkou, aby se placky a náplň stejnoměrně propekly.
Zkusíme řízek naplnit nivou, syrečky nebo jiným chuťově výrazným aromatickým sýrem. Místo salámu naskládáme na těsto pokrájenou klobásu. Výsledek bude dokonalý, ale musíme méně osolit těsto.
Komentáře