Rizoto po česku je rychlé a snadné. Přidáme do něj suroviny, které máme doma
Rizoto po česku je na rozdíl od toho italského krémového daleko jednodušší. Patří mezi jídla, která jsou rychlá na přípravu, stojí jen pár korun a zasytí i velkou rodinu. Ačkoliv nejde o pravé rizoto, název zůstal stejný i pro jeho různé variace.
Do českého rizota můžeme zužitkovat v podstatě vše, co najdeme doma. Hlavní surovinou je kulatozrnná rýže a sýr na strouhání. Hrášek, zelenina nebo maso jsou ingrediencemi, které dodáme v případě, že je máme doma nebo zbyly z přípravy jiného jídla.
Jak na přípravu rizota ze syrové rýže
Rýži zalijeme vývarem nebo vodou. Použít můžeme zředěný výpek s kousky kuřecího nebo vepřového masa, přebytek masového vývaru nebo jen osolenou vodu, kterou dochutíme pepřem a kořením. Kousky zeleniny přidáme k rýži, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dusit do změknutí a vsáknutí tekutiny. Na talíři sypeme sýrem.
Rizoto ze zbytků vařené rýže
Jde o rizoto naruby - připravíme si směs zbylého masa, kousků zeleniny a hub, přidáme hrášek, vše podlijeme vývarem nebo výpekem s vodou a krátce podusíme. Do tohoto základu opatrně vmícháme uvařenou rýži. Necháme vsáknout všechnu tekutinu, dochutíme a podáváme se sýrem.
Smažená rýže jako základ rizota po česku
Na tuku zpěníme cibulku, přisypeme rýži a necháme ji "zbělat". Přidáme kousky masa a zeleniny, zalijeme vývarem a posypeme kořením podle potřeby - vhodné jsou kari, kurkuma, pepř, paprika. Rýži necháme dusit pod pokličkou, dokud není sypká. Podáváme ji se strouhaným sýrem.
Rizoto po česku, pečené v troubě
Není nic jednoduššího, než smíchat opranou rýži s masem a na kousky pokrájenou zeleninou a zalít okořeněným vývarem nebo vodou. Použít lze i zbytky vařeného nebo pečeného masa, uzenin nebo slaniny. Pekáček přiklopíme pokličkou a pečeme, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Na talíři posypeme sýrem.
České rizoto z vepřové konzervy
Rychlý levný oběd nebo večeři nám zajistí předem uvařená rýže, vepřová konzerva a hrášek. Na kousky pokrájené maso necháme rozehřát na pánvi, přimícháme hrášek, pepř a sůl. Pokrm prohřejeme a můžeme ho podávat posypaný strouhaným sýrem. Retro klasika pro studenty si najde své místo i na našem stole.
Podívejte se na video, kde vám ukážeme přípravu rychlého rizota s kuřecím masem (třeba pečeným stehýnkem, které nám zbylo od oběda):
Komentáře