Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pamatujete si na rizoto ze školní jídelny? Bylo jedním z mála jídel, která nám chutnala. České rizoto se připravuje zcela jinak než to italské, přesto je jedná o velmi chutný pokrm. Rizoto lze připravit i v pomalém hrnci.

Příprava rizota je jednoduchá, a tak ji zvládne i naprostý začátečník. Můžete si ji však ještě více zjednodušit použitím pomalého hrnce, který je velmi oblíbeným pomocníkem v rodinách, u kterých není času nazbyt. A jak v něm rizoto udělat?

Jak připravit rizoto v pomalém hrnci

Proč zvolit k přípravě rizota právě pomalý hrnec? Oproti klasickému hrnci nebo pánvi ho nemusíte míchat. Stačí do něj vložit připravené suroviny a pak už jen počkat na vynikající výsledek - krémové rizoto.

Potřebovat budete 1 cibuli, 250 g suché rýže, 150 ml suchého bílého vína, 850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 60 g strouhaného parmezánu (+ na finální posypání), 1 lžíci másla a čerstvé zelené natě.

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na pánvi, případně v pomalém hrnci (je-li vhodný i na sporák) dosklovita.
  2. Nepropláchnutou, suchou rýži přidejte k cibuli a po dobu několika minut restujte tak, aby zrna byla průhledná, ale jejich střed zůstal bílý.
  3. Poté přilijte celé množství suchého bílého vína a za stálého míchání ho nechte vypařit (tento krok můžete zcela vynechat, pokud víno nechcete použít).
  4. Pokud jste restovali na pánvi, přemístěte směs do pomalého hrnce a zalijte ji zeleninovým či kuřecím vývarem. Lze osolit, parmezán však dodá slanosti dost.
  5. Hrnec zakryjte poklicí a vařte na první stupeň po dobu 2–2,5 hodiny.
  6. Následně rýži promíchejte, případně přilijte ještě trošku vývaru, přidejte strouhaný parmezán a lžíci másla pro větší krémovost. Nechte rozpustit.
  7. Servírovat můžete hotové rizoto jen posypané čerstvými a najemno nasekanými zelenými natěmi a strouhaným sýrem, ale i jako přílohu k plátku masa.

Tip: Společně s cibulí můžete orestovat také na kousky nakrájené a okořeněné (či naložené) kuřecí maso, ale také maso vepřové nebo slaninu - fantazii se meze nekladou - a vy tak vykouzlíte sytý pokrm z jednoho (pomalého) hrnce.

Pomalý hrnec značně zkrátí váš čas strávený v kuchyni, proto není od věci zvážit jeho pořízení, jste-li časově vytížení. Skvělou inspirací vám může být i příprava trhaného hovězího s domácí BBQ omáčkou z pomalého hrnce, kterou vás provede video:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli