Piškotová roláda rychle a snadno: Naučte se ji s námi
Piškotová roláda bývá jednou z prvních výzev začínajících cukrářů. Ač se to nezdá, může být velmi rychlým moučníkem bez šlehání sněhu a tanečků kolem sporáku. Nebude úplně nadýchaná jako ta poctivá, ale svůj úkol splní. Bude rychlá a zvládne ji každý začátečník.
Na roládu máme požadavek, aby byla pružná, šla dobře zatočit a skvěle vypadala i chutnala. Až začátečníci zvládnou snadný recept, jistě je to povzbudí k vyzkoušení té klasické rolády se šlehaným bílkovým sněhem. Ta je totiž bezkonkurenční.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Roláda pro úplné začátečníky
Její výhoda je v šlehání celých vajec s cukrem, což urychlí i usnadní práci.
- Potřebujete 3 celá vejce, 60 g krupicového cukru, 60 g přesáté hladké nebo polohrubé mouky a 1 lžíci stolního oleje.
- Připravte si plech s papírem na pečení. Papír na plechu doporučujeme potřít olejem a poprášit moukou, aby šel později lépe sloupnout.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Celá vejce vyšlehejte s cukrem do husté a světlé pěny.
- Přidejte olej a mouku a rychle zašlehejte do vajec, aby pěna nespadla.
- Těsto hned rozetřete na připravený plech a vložte do trouby.
- Pečte jen do zezlátnutí povrchu, t. j. 8–10 minut.
- Plát sesuňte i s papírem z plechu a obraťte na navlhčenou utěrku.
- Opatrně sloupněte papír a korpus i s utěrkou stočte do válce. Takto nechte plát vychladnout.
- Naplnit roládu můžete marmeládou (což je nejjednodušší), ušlehanou smetanou nebo krémem a smotejte už bez utěrky. Nechte důkladně vychladit a pak ozdobte (třeba jen pocukrováním).
- Krájejte ztuhlou roládu nahřátým suchým nožem na plátky asi 2-2,5 cm.
Vytvořili jsme pro vás názorný videorecept na roládu, kde je toto jednoduché těsto v jednom případě vylepšené kokosem a ve druhém kakaem. Ať se vám práce podaří.
Komentáře