Romadur a jeho využití: Pikantní sýr obohatí pokrmy svou aromatickou chutí a vůní
Romadur je měkký, zrající sýr, který pochází z Belgie. Zraje pod žlutým mazem, sám má světle žlutou barvu a pronikavou vůni. U nás je oblíbený i proto, že se svým aroma podobá tradičním tvarůžkům.
Sýr Romadur má typické aroma a pikantní chuť. Pro většinu lidí jde o páchnoucí sýr, který se dá konzumovat jen stranou od ostatní společnosti, to nic nemění na jeho oblíbenosti hlavně mezi muži. Z Romaduru se dají připravit různé pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Co se dá udělat z Romaduru
Nejtypičtějším zpracováním Romaduru jsou pomazánky:
- Sýr můžeme rozkrájet, rozmačkat, umlít nebo ušlehat s přidáním jiného sýra, masa, tvarohu, másla, vajec, zelených bylinek a natí.
- Můžeme ho nakládat se solí, pepřem a kořením, aby získal ještě pikantnější chuť, což z něj dělá výbornou přílohu k pivu.
- Plátky Romaduru s čerstvým chlebem a máslem jsou jednoduchou večeří, na které si může pochutnat celá rodina.
Romadur v hlavních jídlech
Aromatický sýr kombinujeme s chuťově méně výraznými potravinami:
- Sýr můžeme zapékat s bramborami, těstovinami a vejci.
- Obalovaný smažený Romadur je velkou pochoutkou.
- Plněné masové plátky nebo karbanátky získají výraznou chuť.
- Strouhaným Romadurem dochutíme polévky, omelety a placky.
Romadur nesmíme zatratit jen proto, že "páchne". Je to sýr, který je velice chutný a oživí mnoho fádních pokrmů. Rozhodně stojí za to ho v kuchyni vyzkoušet.
Komentáře