Bylinkové záhony jsou lákavé pro hmyz, krásné na pohled a užitečné pro lidi. Bylinky s léčivými účinky se hodí na přípravu čajů i jako koření do mnoha chutných jídel. V našem přehledu je sedm nejoblíbenějších bylinek, které se snadno pěstují.
Bylinková zahrádka
Na společném záhoně pěstujeme bylinky s podobnými nároky na stanoviště. Jejich okolí udržujeme bez plevelů a podle potřeby ho nakypříme. Bylinky sbíráme za slunného počasí, když jsou nejvíce aromatické. Připravujeme z nich ochucené octy, oleje, osvěžující nápoje a čaje.
Dobromysl (oregano) je vytrvalá rostlina. Krásně vonící koberečky plné květů přitahují bzučící hmyz a šíří kolem sebe příjemnou vůni. Rostlině se daří na suchém místě. Má pozitivní vliv na naši mysl a v kuchyni se uplatní podobně jako majoránka.
Meduňka je vytrvalá a mrazuvzdorná. Její trsy vždy po několika letech rozdělíme a přesadíme na nové stanoviště. Je známá svými zklidňujícími účinky a hodí se do čajů, různých nápojů a limonád. Používá se ke zdobení sladkých dezertů, pohárů a zmrzlin.
Šalvěj vytváří krásné keříky, které bohatě kvetou fialovými kvítky. Daří se jí na slunném stanovišti. Zeminou přihrnuté výhony snadno zakoření. Listy šalvěje, čerstvé i sušené, používáme na dochucování jídel. Jejich žvýkání má dobrý vliv na naše dásně.
Máta má nejraději vlhčí polostín. Velmi se rozrůstá (v závislosti na odrůdě) a její kořínky dovedou rychle zamořit celý záhon, proto ji raději pěstujeme odděleně. Kromě čajů ji využijemedo salátů, osvěžujících nápojů a na zdobení dezertů.
Levandule je dekorativní keřík, který si snadno rozmnožíme, když necháme zakořenit přihrnuté výhony. Krásně voní, přitahuje motýly a další hmyz. Vyhovuje jí slunné sušší stanoviště. Používá se do vonných polštářků a k dekoračním účelům. Uplatní se i v kuchyni.
Saturejka dobře roste na slunci. Pěstovat můžeme buď jednoletou saturejku zahradní nebo vytrvalou saturejku horskou. Lístky přidáváme do zeleninových jídel, hodí se k luštěninám i k masu. Můžeme je použít k dochucení polévek.
Tymián je nejkrásnější na slunném sušším místě. Používá se do čajů, mastí a k inhalacím. V kuchyni tymián využijeme do omáček, těstovin a do polévek. Můžeme ho přidávat do marinád, dresinků, bylinkových másel a do pokrmů z masa.
Většinu uvedených bylinek si spojujeme se středomořskou kuchyní. Jsou také součástí oblíbeného provensálského koření (kromě meduňky). Uplatní se v rajčatových jídlech, hodí se k těstovinám a můžeme jimi ochutit pizzu.
Komentáře