Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nejlepších bylinkových receptů. Které bylinky se hodí nejlépe k dochucování pokrmů a snadno se pěstují na zahradě
Zdroj: Pixabay

Bylinkové záhony jsou lákavé pro hmyz, krásné na pohled a užitečné pro lidi. Bylinky s léčivými účinky se hodí na přípravu čajů i jako koření do mnoha chutných jídel. V našem přehledu je sedm nejoblíbenějších bylinek, které se snadno pěstují.

Bylinková zahrádka

Na společném záhoně pěstujeme bylinky s podobnými nároky na stanoviště. Jejich okolí udržujeme bez plevelů a podle potřeby ho nakypříme. Bylinky sbíráme za slunného počasí, když jsou nejvíce aromatické. Připravujeme z nich ochucené octy, oleje, osvěžující nápoje a čaje

  1. Pečené rybí filé na rajčatech a oreganu
  2. Závin s náplní pomeranče, jablek a meduňky
  3. Kuřecí na slanině a šalvěji
  4. Jablkový krém s mátou
  5. Křehké sušenky s levandulí a tymiánem
  6. Kuřecí kousky na rajčatech, račatovém pestu s vůní saturejky
  7. Křupavé brambory s tymiánem

1. místo

Dobromysl (oregano) je vytrvalá rostlina. Krásně vonící koberečky plné květů přitahují bzučící hmyz a šíří kolem sebe příjemnou vůni. Rostlině se daří na suchém místě. Má pozitivní vliv na naši myslv kuchyni se uplatní podobně jako majoránka

2. místo

Meduňka je vytrvalá a mrazuvzdorná. Její trsy vždy po několika letech rozdělíme a přesadíme na nové stanoviště. Je známá svými zklidňujícími účinky a hodí se do čajů, různých nápojů a limonád. Používá se ke zdobení sladkých dezertů, pohárů a zmrzlin.  

3. místo

Šalvěj vytváří krásné keříky, které bohatě kvetou fialovými kvítky. Daří se jí na slunném stanovišti. Zeminou přihrnuté výhony snadno zakoření. Listy šalvěje, čerstvé i sušené, používáme na dochucování jídel. Jejich žvýkání má dobrý vliv na naše dásně.

4. místo

Máta  má nejraději vlhčí polostín. Velmi se rozrůstá (v závislosti na odrůdě) a její kořínky dovedou rychle zamořit celý záhon, proto ji raději pěstujeme odděleně. Kromě čajů ji využijeme do salátů, osvěžujících nápojů a na zdobení dezertů.

5. místo

Levandule je dekorativní keřík, který si snadno rozmnožíme, když necháme zakořenit přihrnuté výhony. Krásně vonípřitahuje motýly a další hmyz. Vyhovuje jí slunné sušší stanoviště. Používá se do vonných polštářků a k dekoračním účelům. Uplatní se i v kuchyni.
Saturejka dobře roste na slunci. Pěstovat můžeme buď jednoletou saturejku zahradní nebo vytrvalou saturejku horskou. Lístky přidáváme do zeleninových jídel, hodí se k luštěninám i k masu. Můžeme je použít k dochucení polévek.

7. místo

Tymián je nejkrásnější na slunném sušším místě. Používá se do čajů, mastí a k inhalacím. V kuchyni tymián využijeme do omáček, těstovin a do polévek. Můžeme ho přidávat do marinád, dresinků, bylinkových másel a do pokrmů z masa.

Většinu uvedených bylinek si spojujeme se středomořskou kuchyní. Jsou také součástí oblíbeného provensálského koření (kromě meduňky). Uplatní se v rajčatových jídlech, hodí se k těstovinám a můžeme jimi ochutit pizzu

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky