Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Placka těsta na plechu není jen obyčejná buchta - je to základ pro moučník, se kterým si můžeme pohrát a vyčarovat z něj luxusní dezert v podobě řezů, dortíků, zákusků nebo rolády. Nepovedený korpus také nemusíme vyhodit - připravíme z něj drť pod nepečený dort.

Jste začínající kuchařka a netroufáte si upéct dort? Nebo nemáte dost času a plát těsta je na přípravu rychlejší? Pro někoho je nový recept výzva, kterou prostě musí vyzkoušet. Můžeme vám poradit, jak na to, abyste z placky na plechu vykouzlili výborný dezert ke kávě.

Těsto na plech pro začátečníky

Upéct plát na plech z celých vajec je rychlé a snadné:
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Vejce ušleháme s cukrem a horkou vodou do pěny - čím pevnější pěna, tím bude těsto nadýchanější. Postupně přisypeme mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu na 180 °C do růžova. Na kakaové řezy vyměňte potřebnou část kakaa za mouku.

Roláda je jednoduchý a rychlý dezert

Upečený plát nemusíme smotávat, stačí na něj položit vlhkou utěrku. Vychladlý plát potřeme ovocnou  marmeládou, ušlehanou smetanou, libovolným krémem, posypeme ovocem, kokosem nebo ořechy a pevně zabalíme. Roládu sypeme moučkovým cukrem nebo ji potřeme zbytkem krému a ozdobíme - kopečky krému nebo šlehačky, čokoládou, ovocem, oříšky.

Tip: Těsto je vhodnější upéct na pečicím papíru, bude se lépe balit. Prášek do pečiva můžeme vynechat, aby roláda nebyla příliš silná. Krémy v sáčku se dají koupit v obchodě, jen je vyšlehat - ale čerstvé jsou daleko lepší.

Zákusky připravené z plátu těsta

Recepty na řezy vypadají složitě, ale nejsou - jsou spíše dílem fantazie. Plát můžeme upéct jeden i dva, světlý i tmavý, které různě promazáváme a prokládáme. Upečený vychladlý plát potřeme marmeládou, pak krémem a šlehačkou. Také můžeme místo krému použít směs na nepečený dort nebo rozvařené ovoce s pudinkem a polít želatinou, rozpuštěnou čokoládou, čokoládovou ganache, což je výborná krájecí poleva. 
Tip: Řezy krájíme ostrým nožem, namočeným do horké vody. Okraje odřízneme, pokud chceme zákusek podávat hostům. Zákusky zdobíme vcelku ještě na plechu nebo po rozkrájení ozdobíme každý jednotlivý řez, což vypadá naprosto dokonale.

Minidortíky jsou zmenšeninou velkých dortů

Jejich příprava je snadná - vykrajovátkem nebo sklenkou vykrojíte kolečka. Každé kolečko potřete marmeládou, oblíbeným krémem, ušlehanou šlehačkou s ovocem nebo kakaovou pomazánkou. Kolečka na sebe skládejte jako dort po dvou nebo po třech.  Vršek minidortíků potřete nebo polijte polevou a libovolně ozdobte - čokoládou, ovocem, cukrářským zdobením nebo lístky meduňky.

Tip: Dortíky můžeme potřít krémem i po stranách, to ale vyžaduje trochu zkušeností a času. Když pak dortíky oválíme v oříšcích, mandlích nebo strouhané čokoládě, nikdo neuvidí nerovnosti a jejich tvar bude jako od cukráře.

Kdo by neznal legendární nanukové řezy? Můžete si je připravit podle našeho receptu a věřte, že nikdo, kdo je ochutná, nebude zklamaný:

Sladké drobečky

Minidortíky vypadají krásně na svátečním nebo svatebním stole - vyhrajte si s jejich dekorací a budete za hvězdu! Dortíky v krásné krabičce mohou sloužit i jako jedlý dárek - například na malou oslavu, pro kolegy do práce nebo pro spolužáky.

 

 

 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli