Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření marmelád, džemů, povidel a pyré jsou způsobem, jak zpracovat přebytky ovoce, které tak uchováme na zimu. Některé druhy zavařenin neobsahují přidaný cukr, jiné jsou plné kousků sladkého ovoce.

Mnoho lidí stále neví, jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy ovocných zavařenin. Liší se hlavně svou konzistencí - zkušená kuchařka je umí od sebe rozeznat jedním pohledem, ale ti nezkušení všechny zavařeniny nazývají prostě marmeládou

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy zavařenin

Známe 4 druhy, které si můžeme popsat:

  1. Ovocná marmeláda je směs rozvařeného ovoce s cukrem, které pro lepší konzistenci umixujeme nebo pasírujeme. Po vychladnutí připomíná želé.
  2. Ovocný džem je rosolovitá hmota, krátce vařená s cukrem, řidší než marmeláda, která obsahuje rozvařené kousky ovoce. 
  3. Ovocná povidla jsou hustá nebo kašovitá směs jednodruhového sladkého ovoce, kterou vaříme i několik hodin - tradičně bez cukru.
  4. Ovocné pyré je rozmixované nebo rozmělněné ovoce, které předem uvaříme nebo ho zpracujeme zastudena. Pyré slouží jako dezert.
Víte, jak uvařit povidla? Zralé ovoce nemusíte přislazovat, ale některé druhy trochu cukru potřebují. S přípravou hruškových povidel vám pomůže naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky