Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třené a piškotové těsto si mnoho lidí spojuje - přesto je mezi nimi značný rozdíl. V obou případech jde o nadýchané těsto, ze kterého lze připravit dortové korpusy, bábovky, řezy na plechu, sladké chlebíčky a muffiny.

Třené a piškotové těsto mají podobný způsob využití. Pro tento druh těsta je podstatné vytvoření velkého množství vzduchových bublinek, které těsto nadlehčí a nakypří. Třené těsto je hutnější a kompaktnější, piškotové je lehoučké a nadýchané.

Jak se připravuje třené těsto

Dvě možnosti přípravy třeného těsta využívá spousta kuchařek:

  1. Do másla, ušlehaného s cukrem do jemného krému, přidáme vejce, do směsi přisypáváme pomalu mouku a ostatní ingredience, které utřeme vařečkou.
  2. Jiným způsobem je vyšlehání vajec s cukrem do pěny - pak přidáme máslo, mouku a ostatní ingredience, které třeme vařečkou do jednolitého těsta.

Jak se připravuje piškotové těsto

Známe dva způsoby přípravy piškotového těsta:

  1. Základem piškotu jsou žloutky ušlehané s cukrem do světlé pěny. Do pěny postupně přidáme mouku a ušlehané bílky. Vše opatrně smícháme vařečkou.
  2. Základem piškotu je vyšlehaný bílkový sníh, do kterého vpracujeme metličkou žloutky, pak po lžicích přidáme mouku a vařečkou opatrně promícháme.

Bábovka patří mezi moučníky, které můžeme připravit jak z třeného, tak z piškotového těsta. Na přípravu třené bábovky se podívejte v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky