Jaký je rozdíl mezi třeným a piškotovým těstem? Jiná příprava, ale využití stejné
Třené a piškotové těsto si mnoho lidí spojuje - přesto je mezi nimi značný rozdíl. V obou případech jde o nadýchané těsto, ze kterého lze připravit dortové korpusy, bábovky, řezy na plechu, sladké chlebíčky a muffiny.
Třené a piškotové těsto mají podobný způsob využití. Pro tento druh těsta je podstatné vytvoření velkého množství vzduchových bublinek, které těsto nadlehčí a nakypří. Třené těsto je hutnější a kompaktnější, piškotové je lehoučké a nadýchané.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje třené těsto
Dvě možnosti přípravy třeného těsta využívá spousta kuchařek:
- Do másla, ušlehaného s cukrem do jemného krému, přidáme vejce, do směsi přisypáváme pomalu mouku a ostatní ingredience, které utřeme vařečkou.
- Jiným způsobem je vyšlehání vajec s cukrem do pěny - pak přidáme máslo, mouku a ostatní ingredience, které třeme vařečkou do jednolitého těsta.
Jak se připravuje piškotové těsto
Známe dva způsoby přípravy piškotového těsta:
- Základem piškotu jsou žloutky ušlehané s cukrem do světlé pěny. Do pěny postupně přidáme mouku a ušlehané bílky. Vše opatrně smícháme vařečkou.
- Základem piškotu je vyšlehaný bílkový sníh, do kterého vpracujeme metličkou žloutky, pak po lžicích přidáme mouku a vařečkou opatrně promícháme.
Bábovka patří mezi moučníky, které můžeme připravit jak z třeného, tak z piškotového těsta. Na přípravu třené bábovky se podívejte v našem videu:
Komentáře