Rozlítaní ptáčci chutnají jako ty španělské: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Španělský ptáček je závitek z hovězího masa, plněný slaninou, uzeninou, vejcem natvrdo, kyselou okurkou a cibulí. Podává se s rýží nebo s knedlíkem. Jednou z variant na tento pokrm je rozlítaný ptáček.
Rozlítaný neboli rozstřelený ptáček je obdobou toho španělského ptáčka s tím rozdílem, že náplň není zabalená v závitku, ale pokrájená v omáčce. Touto úpravou zpracujeme menší plátky hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.
Jak připravit rozlítané ptáčky
Zpracujeme i menší plátky nebo kousky masa:
- Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vyndáme ho na talíř a ve výpeku osmažíme na kostky pokrájenou cibuli a slaninu.
- Přidáme lžičku hořčice, promícháme, vrátíme zpátky maso a vše podlijeme vývarem. Dosolíme a dusíme do měkka.
- Během dušení masa přidáme do omáčky uzeninu a kyselé okurky, pokrájené na kostičky. Vejce na tvrdo přidáme až před koncem varu.
- Omáčku zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve vodě, ale buďme opatrní - hodně mouky může zkazit celý výsledek.
- Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
Do omáčky můžeme přidat okurku, vejce i uzeninu, buď pokrájené nadrobno nebo i ve velkých kusech - záleží na tom, jak to máme rádi. V našem videoreceptu vám ukážeme přípravu falešných ptáčků:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak získat šťavnaté a měkké maso? Zvolte dušení! Poradíme jak na to
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře