Rozlítaní ptáčci chutnají jako ty španělské: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Španělský ptáček je závitek z hovězího masa, plněný slaninou, uzeninou, vejcem natvrdo, kyselou okurkou a cibulí. Podává se s rýží nebo s knedlíkem. Jednou z variant na tento pokrm je rozlítaný ptáček.
Rozlítaný neboli rozstřelený ptáček je obdobou toho španělského ptáčka s tím rozdílem, že náplň není zabalená v závitku, ale pokrájená v omáčce. Touto úpravou zpracujeme menší plátky hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.
Jak připravit rozlítané ptáčky
Zpracujeme i menší plátky nebo kousky masa:
- Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vyndáme ho na talíř a ve výpeku osmažíme na kostky pokrájenou cibuli a slaninu.
- Přidáme lžičku hořčice, promícháme, vrátíme zpátky maso a vše podlijeme vývarem. Dosolíme a dusíme do měkka.
- Během dušení masa přidáme do omáčky uzeninu a kyselé okurky, pokrájené na kostičky. Vejce na tvrdo přidáme až před koncem varu.
- Omáčku zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve vodě, ale buďme opatrní - hodně mouky může zkazit celý výsledek.
- Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
Do omáčky můžeme přidat okurku, vejce i uzeninu, buď pokrájené nadrobno nebo i ve velkých kusech - záleží na tom, jak to máme rádi. V našem videoreceptu vám ukážeme přípravu falešných ptáčků:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak získat šťavnaté a měkké maso? Zvolte dušení! Poradíme jak na to
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Komentáře