Ručně malované dorty: Krásné jedlé umělecké dílo vytvoří i cukrář začátečník
Malované dorty jsou jednou z moderních technik zdobení. Na povrch dortu, pokrytý potahovkou, marcipánem nebo fondánovou polevou, můžeme jedlými potravinářskými barvami namalovat téměř cokoliv.
Malbou lze ozdobit dorty, které mají hladký povrch, to nám zajistí potahovací cukrářská hmota, marcipán nebo pevná fondánová poleva. K práci používáme jedlé barvy a čisté malířské štětce. Poradíme vám, jak z dortu vytvořit obraz.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit dort k malování
Postupujeme takto:
- Máme hotový, krémem potřený dort, který potáhneme potahovkou nebo marcipánem. Fondánová poleva se hodí spíše pro malé dorty. Povrch dortu pěkně uhladíme a necháme zaschnout při pokojové teplotě, pak je připravený ke zdobení.
- Připravíme si jedlé potravinářské barvy, které v malém množství naneseme štětcem na plastovou paletu nebo kousek skla. Do misky nalijeme vodu k ředění barviček nebo k omytí štětců. Připravíme si papírové utěrky na otírání rukou a štětečků.
- Na dort si předkreslíme požadovaný dekor namíchanou světlounkou barvou, která nám nepokazí výslednou malbu. Dort pak postavíme na cukrářskou točnu nebo na servírovací podložku - podle druhu dekoru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak malovat na dort
Podepřeme si pevně loket, abychom měli jistou ruku. Čím vyšší je dort, tím výš musíme sedět. Barvy mícháme vodou, ale jen opatrně - pokud budeme na potahovku nanášet příliš tekutiny, budeme ji naleptávat. Můžeme nanášet jednu barvu přes druhou, pokud chceme dosáhnout ombré efektu - v opačném případě necháme vždy spodní nebo sousedící barvu zaschnout, aby se neslily. Dort necháme zaschnout v chladné místnosti do druhého dne.
Sladké drobečky
V některých případech se malují jen části potahovky (vnitřky květin, lístky) nebo se malovaná plocha zdobí dekoracemi a figurkami z marcipánu, popřípadě cukrovým zdobením (pestíky). Také malba airbrush pistolí se ve většině případů domalovává ručně, aby vynikly jednotlivé detaily (zvířecí srst, vlasy).
Komentáře