Rukola se snadno pěstuje na záhoně nebo v truhlíku. Nenáročná rostlina má příjemně štiplavou chuť a je velmi úrodná
Rukola (roketa) je skvělá zelenina, která se snadno pěstuje a přináší spolehlivou úrodu. Má mírně štiplavou chuť, konzumujeme ji především čerstvou. Její ozdobně vykrojené lístky příjemně doplňují chutné saláty.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninové saláty s rukolou
Lístky rukoly si jednoduše položíme na talíř vedle namazaného krajíce a přikusujeme je. Není potřeba žádná složitá příprava. Výborné budou, když je nakrájíme nadrobno a zdobíme jimi obložené chlebíčky a pečivo s pomazánkou, nebo je do pomazánky rovnou zamícháme. Jsou skvělé do zeleninových salátů. Dobře se hodí k rajčatům a ředkvičkám. Výborná je kombinace se sýry (např. mozzarella).
Bramborové a těstovinové saláty
Využití rukoly je rozmanité, je vhodná i do bramborových a těstovinových salátů. Záleží na nás, jestli přidáme listy celé (jsou krásně vykrojené a působí ozdobně), nebo je nakrájíme na menší části. Rukola dobře chutná i k vaječným pokrmům, můžeme ji použít k ozdobení vaječné omelety.
Gnocchi, pizza nebo těstoviny
Rukolou zdobíme různé dobroty, určené k zapékání. Lze ji přidat před zapečením, ale výborná bude čerstvá, položená na již hotový pokrm - např. dáme několik svěžích listů na upečenou pizzu (podobně jako bychom dali bazalku). Další skvělou možností je pesto z rukoly, které přimícháme k těstovinám a posypeme sýrem.
Polévky, hermelín či kuře
Mladé lístky rukoly, pokud nám vyhovuje jejich chuť, doplňujeme po libosti do různých jídel. Můžeme vyzkoušet polévku nebo grilovaný hermelín, který při podávání bohatě rukolou ozdobíme. Další možností je kuře, plněné sýrem a touto zeleninou. Rukola je vhodná do rizot a dobře chutná s masovými pokrmy.
Při sklizni se snažíme nepoškodit vnitřní srdíčko rostliny, budou pak znovu růst další listy. Jakmile začne rostlina vyrážet do květu, ztrácí příjemnou chuť a hořkne. Nejlepší je opakovaný výsev semen osvědčené odrůdy, abychom měli znovu k dispozici chutné listy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přichází jahodový úplněk: Skvělý čas vyzkoušet tři recepty s jahodami a jogurtem či fetou, které pomáhají hubnout
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře