Jak pěstovat růžičkovou kapustu? Péče je snadná, sklízet ji můžeme i v zimě
Růžičková kapusta se řadí mezi košťáloviny a její velkou výhodou je, že bez problémů snáší i větší mrazy. Pokud máte zahradu hned u domu a vybíráte vhodnou zeleninu k pěstování pro zimní sklizeň, tak tato kapusta je jasnou volbou. Obsahuje hodně zdraví prospěšných látek a její pěstování je poměrně nenáročné.
Pokud něco růžičková kapusta opravdu potřebuje, tak je to dobrá a výživná půda. Má-li dostatek živin a vláhy, obvykle se jí dobře daří. Malé růžičky mají v kuchyni široké využití. Celé jsou výborné především do polévek a k zapékání, jiné využití je obdobné jako u hlávkové kapusty. Vyzkoušejte růžičky obalovat v trojobalu nebo z nich připravit karbanátky, určitě si pochutnáte. V kuchyni se tato zelenina rozhodně neztratí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat růžičkovou kapustu
Péče je obdobná jako u dalších košťálovin. Růžičková kapusta se pěstuje v různých odrůdách, které se liší výškou, časností sklizně a zbarvením (zelené a červenofialové odrůdy).
- Semena vyséváme v dubnu na venkovní záhon nebo do krytého prostoru. Použijeme fóliovník nebo jen přikrývku netkanou textilií.
- Sazeničky včas rozsadíme a dáme je o něco hlouběji než rostly na původním záhoně. Dbáme, aby před přesazováním zbytečně nenarostly.
- Mezi jednotlivými rostlinami ponecháme vzdálenost přibližně 60 cm. Dokud jsou rostliny malé, můžeme mezi ně vysadit např. salát, který brzy doroste do sklizňové velikosti a kapusta pak bude mít dostatek prostoru k růstu.
- Už při výsadbě je třeba počítat s tím, že rostliny na stanovišti zůstanou až do jara - tzn. nedáváme je na místa, která budeme potřebovat na podzim zrýt.
- Růžičková kapusta je v dobrých podmínkách mohutná a vysoká, v průběhu růstu ji ještě přihrnujeme, aby se nevylamovala.
- Okolí rostlin udržujeme bez plevelů a nakypřené, podle potřeby je zaléváme.
- Na konci prázdnin již zakracujeme vrchol, aby rostlina zbytečně nenarůstala a netvořila nové a nové malé růžičky, které by už ani nedorostly do vhodné velikosti. Po zakrácení vrcholu soustředí veškerou sílu k růstu stávajících růžiček.
- Růžičky sklízíme postupně na podzim a v průběhu zimy. Rostliny snáší mráz až -15 °C. Po přemrznutí je jejich chuť ještě lepší a jemnější. Když nejsou vrchní slupky pěkné, oloupeme je.
- Rostliny můžeme i s kořeny vyrýt a vysadit do pařeniště nebo uložit do sklepa. Případně lze otrhat jen růžičky a uložit je do mrazničky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta získá správnou chuť a jemnost teprve po přemrznutí. Sklízíme ji čerstvou od podzimu až do jara
Komentáře