Rybí pepřenky: Tuto specialitu můžete připravit i ze sladkovodních ryb. Poradíme, jak na to
Rybí pepřenky je výrobek z marinovaných sleďů, ale dá se připravit i ze sladkovodních ryb. Jsou to nasolené proužky masa, naložené do octového nálevu a promíchané se sterilovanou zeleninou, pepřem a jiným kořením, posléze zalité nálevem.
Rybí pepřenky se vyrábí z marinovaných sleďů, ale můžeme využít i sladkovodní ryby. Jsou zdrojem plnohodnotných, lehce stravitelných bílkovin, vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků. Když si je nebudeme dopřávat každý den, jsou ideální i na hubnutí.
Mohlo by vás zajímat
Recept na rybí pepřenky
Tuto rybí specialitu si můžete připravit s námi podle následujícího receptu:
- Na nasolení ryb potřebujeme 1,5 kg filetů bílé ryby a 5-6 vrchovatých lžic soli.
- Maso nakrájíme na úhledné proužky, posypeme solí a důkladně promícháme.
- Necháme přes noc odležet.
- Dále si připravíme nálev na naložení: 7,5 dcl převařené vychladlé vody, 3 dcl octa, 2 plné lžíce cukru, 1 plnou lžíci soli, bobkový list, celý pepř, nové koření.
- Nasolené ryby v cedníku propláchneme od soli, necháme okapat a naskládáme do sklenic. Pokud použijeme jako polotovar marinovaného sledě, proces solení vynecháme.
- Vše zalijeme vychladlým nálevem a necháme v lednici 5 dnů marinovat, dokud zbylé kostičky nezměknou. Pak ryby procedíme a necháme okapat.
- Na finální úpravu potřebujeme sterilovanou zeleninu (mrkev, hrášek, okurku), cibuli, 6 lžic oleje, 3 lžíce cukru, 1,5 lžíce soli, 2 dcl vody a 1 dcl octa.
- Zeleninu a na plátky pokrájenou cibuli opepříme, smícháme s masem, naskládáme do sklenic a zalijeme promíchaným nálevem.
- Necháme v chladu odležet 3 dny a můžeme konzumovat.
Konzumace ryb alespoň 1-2 týdně se pro naše zdraví často doporučuje, proto si je dopřejme i častěji a to v jakékoli kuchyňské úpravě. Budete překvapeni, jak jsou ryby chutné i ve formě salátů nebo pepřenek.
Pokud máte zajímavé tipy na přípravu pepřenek, budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.
Komentáře