Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryby na grilu: Jak dlouho je grilovat a při jaké teplotě? Záleží na velikosti i na tloušťce masa
Zdroj: Pixabay, Klinkow

Příprava ryb na gril je jednoduchá a rychlá a pokud víte, po jaký čas mají být grilovány, máte téměř vyhráno. Poradíme vám, jak vysokou potřebují k opečení teplotu a jak dlouho mají zůstat na grilu, aniž by se vysušily.

Ryby připravované na grilu se těší čím dál větší oblibě. Jejich vůně je naprosto neodolatelná. Častým problémem však bývá maso vysušené jako troud, které je následkem příliš dlouhého ponechání ryby na grilu. Máme pro vás tipy, jak dlouho ryby grilovat a při jaké teplotě. Díky tomu zůstanou krásně šťavnaté a jejich maso se vám bude rozplývat na jazyku.

Jak dlouho nechat ryby na grilu

Je rozdíl, zda-li grilujete malé kousky ryb či filetů nebo celé větší ryby, případně jejich podkovy. Pojďme se na to blíže podívat.

  • Filety grilujte nad přímým ohněm, stačí jim však velmi krátká doba. Nenechávejte je na grilu déle než 7 minut. Všichni chceme křupavou kůžičku, ale zároveň také šťavnaté maso. Filety pokládejte vždy kůží na rošt, zatáhne se a maso udrží v celku.
  • Pokud máte připravené celé ryby, grilujte je mimo přímý žár, nejlépe v okrajových částech grilu a pod víkem, aby se zbytečně nevysušily. Menším rybám stačí grilování po dobu 10 až 15 minut.
  • V případě větších ryb je grilujte 20 až 30 minut. Celé ryby je možno kontrolovat pohledem do dutiny břišní - pokud není maso téměř průhledné a sklovitě lesklé, je ryba již hotová.
  • Grilování ryb má také obecné pravidlo: Na každý jeden centimetr tloušťky rybího masa je potřeba 3-4 minuty na grilu. Toto pravidlo se vám vyplatí dodržovat hlavně při grilování velkých kusů ryb či naporcovaných podkov.
  • Tip: Obrňte se trpělivostí a ryby se snažte otočit pouze jednou během celého procesu grilování. Maso je velmi křehké a přehnanou manipulací jej potrháte.

Jaká teplota je při grilování ryb ideální

Co se týče potřebné teploty, menší filety lze grilovat na teplotu až 200 °C, větší kusy a celé ryby potřebují teplotu nižší, v rozmezí 160 až 180 °C. Nezapomínejte však, že ryby nepatří na gril po delší dobu. Teplotu masa lze také měřit kuchyňskými digitálními teploměry.

Jakým způsobem nejraději grilujete ryby vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích. Následující video-recept vám ukáže, jak grilovat pstruha. Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky