Dáte si kapra, pstruha nebo lososa? Receptů z ryb je velké množství. Stačí si vybrat
Máte rádi rybí maso? Je jemné a dietní, obsahuje potřebné živočišné bílkoviny a měli bychom ho jíst co nejčastěji. V rybím tuku jsou obsaženy specifické nenasycené mastné kyseliny a další nezbytné látky (hlavně vitamin D a A), které si lidské tělo neumí vyrobit. Ryby prospívají srdci i mozkové činnosti, příznivě ovlivňují výši IQ u dětí, zlepšují paměť, působí proti depresím a úzkostem.
V některých studiích se objevuje varování před vyšším obsahem rtuti u mořských ryb, ale klady jednoznačně převyšují. Opatrnější buďte u masa žraloků, mečounů a tuňáka křídlatého. Obecně víc rtuti obsahují velké dravé ryby, ale nepříznivý vliv na naše zdraví má jen jejich častá konzumace. Steak z tuňáka si jednou za čas dopřejte bez obav. Stejně tak se nebojte konzumovat ryby z chovů a konzervované, kde je obsah rtuti hlídaný.
Ryby jsou potřebné pro zdravé tělo i psychiku
Ryby
Ryby je dobré konzumovat alespoň dvakrát týdně, jelikož mají vysoký podíl prospěšných omega 3 kyselin a navíc báječně chutnají. Chuťového zlepšení některých druhů ryb, zejména mořských, dosáhneme tím… Podívejte se na všechny ryby.
Sladkovodní ryby
Kapr
Kapr
Kapr je v Česku tradiční, bohužel většina si tuto rybu dopřává pouze jednou ročně, na Vánoce. Velmi záleží na způsobu jeho chovu, například třeboňský kapr má velmi delikátní chuť, které je docíleno… Podívejte se na všechny kapr.
Pstruh
Pstruh
Pstruh je dravá lososovitá ryba, která žije ve sladkých vodách. Maso je téměř bez tuku a vyznačuje se velkou pevností. Vzhledem k jeho delikátní chuti není potřeba extra dochucování. Nejlépe vyhovuje… Podívejte se na všechny pstruh.
Štika
Štika nebývá tak častá a je dražší, většinou se na trhu objevuje při podzimních výlovech. Má jemné a libové maso.
Sumec
Sumec je naše největší ryba, má tučné a hůře stravitelné maso. Na trhu bývá málokdy.
Candát
Candát je také dravá a velmi chutná ryba, chutnější než pstruh. Na trhu bývají celkem běžně filety z candáta.
Pangas
Pangas je sladkovodní ryba z dovozu se zbytečně špatnou pověstí. Má bílé maso bez kostí a nemá typický rybí pach, proto je vhodná pro děti a ty, kdo obecně ryby moc nemají rádi.
Pangas
Pangasius, krátce pangas, je sladkovodní ryba, o které si řada lidí myslí, že pochází z mořských vod. Chutí a strukturou se vzdáleně podobá oblíbenému kuřecímu masu. Pro svou nízkou cenu a absenci… Podívejte se na všechny pangas.
Mořské ryby
Makrela
Makrela je asi nejběžnější z mořských ryb prodávaných v celku, mražená nebo uzená bývá k dostání celoročně. Její maso obsahuje hodně jódu.
Makrela
Nahnědlé maso má jemnou konzistenci, specifickou chuť a většinou je velmi šťavnaté. Zároveň bývá hodně tučné a z toho důvodu se výborně hodí pro grilování a uzení, skvěle chutná i pečená nebo dušená,… Podívejte se na všechny makrela.
Treska
Treska je nejběžnější z porcovaných mořských ryb. Známé rybí filé je nejčastěji z tresky. Mražené jsou ke koupi též celoročně.
Treska
Jemné maso se snadno rozpadá, proto je nejlepší šetrná úprava na páře, filet na pánvi nebo grilu by se měl obracet pouze jednou. Kromě masa se za delikatesu považují rovněž tresčí játra, jejichž olej… Podívejte se na všechny treska.
Losos
Losos je oblíbená ryba s růžovým a velmi chutným masem. Dnes se lososi většinou chovají v bezpečných vodách.
Losos
Losos je nejprodávanější rybou u nás. Maso je dietní, ačkoliv patří mezi tučnější, přesto zdravé. Obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, dále vitamíny skupiny B a D, selenu a draslíku. Za… Podívejte se na všechny losos.
Sardinky
Sardinky jsou drobné rybky, které se v přímořských oblastech nejčastěji grilují. K nám se dodávají většinou mražené nebo konzervované. Z konzervovaných sardinek jsou skvělé pomazánky.
Tuňák
Mořské plody
Mořské plody jsou drobní živočichové nebo jejich části, kteří se prodávají zvlášť, ale častěji ve směsi s obchodními názvy mořské ovoce, plody moře, dary moře. Většinou to jsou olihně, krevetky, mušle, chobotnice apod.
Uzené a nákladané
Ten, kdo má rád ryby, si je určitě čas od času dá upravené trochu jinak - vyuzené nebo nakládané. Nádherně voňavé uzené ryby si podle receptů připravíte poměrně snadno doma, není třeba dlouhého… Podívejte se na všechny uzené a nákladané.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem zdravého vaření je solná deska. Dodá jídlu minerály a fantasticky zlepší jeho chuť!
Zvážili jsme, kolik masa vám doma zbyde po vykostění: Z kuřete půlka, z bůčku jen třetina, ale dobře jsou na tom ryby!
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Komentáře