Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžové nudle se vyrábí z rýžové mouky a jsou tradiční surovinou asijské kuchyně. Jsou tedy součástí mnoha známých a oblíbených pokrmů, ale fungují i jako příjemná obměna klasických nudlí z mouky pšeničné.

V obchodech jsou dnes k sehnání nudle nejenom různých šířek či barev, ale i z všemožných surovin - od pšenice přes luštěniny až po exotické rostliny, jako je třeba manioka, ze které se získává tapiokový škrob. Méně netradiční jsou pak rýžové nudle, které v kuchyni hojně využijete.

Jak použít rýžové nudle

Rýžové nudle mají široké uplatnění nejen v asijské kuchyni.

  • Nejčastěji se v asijských bistrech setkáváme s rýžovými nudlemi smaženými. Kromě zeleniny a masa se k nudlím často přimíchávají i mořské plody, zejména pak krevety, a dochucují se lahodnými omáčkami.
  • Rýžové nudle jsou neodmyslitelnou součástí thajského pokrmu zvaného phad tai. V něm najdete například restované kuřecí maso, arašídy, sójové klíčky, jarní cibulku a čerstvý koriandr.
  • Bún bò Nam Bộ je další oblíbený asijský pokrm, ve kterém rýžové nudle hrají důležitou roli. V tomto jídle opět najdete spoustu zeleniny a hovězí maso.
  • Další pokrm, který se bez rýžových nudlí neobejde, je tradiční vietnamská polévka pho bo. Jedná se o silný masový vývar, kterému chuť kromě hovězího masa a rýžových nudlí dodávají například chilli, mungo klíčky a čerstvý koriandr.
  • Do rýžových nudlí je možné zamotat loupané krevety, které se následně smaží v oleji, dokud se z nudlí nestane krásně křupavý obal. Báječně chutnají se sladkou chilli omáčkou.
  • Kromě asijských polévek můžete rýžové nudle přidat i do těch klasických zeleninových, jako je například krémová brokolicová polévka. Z polévky se tak rázem stane vydatný oběd či večeře.
  • Uvařené rýžové nudle je možné zamotat do jarních závitků spolu s nadrobno pokrájenou zeleninou, mletým masem, ale například i surovinou tradiční pro asijskou kuchyni, tedy Jidášovým uchem.
  • Rýžové nudle se báječně vyjímají v různých teplých, ale i studených salátech. V rámci asijské kuchyně si rýžový salát můžete připravit například ke kachním prsíčkům.
  • Z rýžových nudlí uděláte lahodné omelety, když je smícháte s vejcem, cibulí, slaninou, ochutíte kořením a usmažíte na oleji. Pro lepší chuť je můžete zasypat strouhaným sýrem.

Nejoblíbenějším pokrmem z asijských bister jsou bez debat smažené nudle. Osmažit můžete i ty rýžové, doplníte je samozřejmě spoustou zeleniny, Jidášovým uchem a sójovou omáčkou, a hned se přenesete do vzdálené Asie.

Komentáře

Další tipy a triky