Divoké byliny se na jaře mohou stát zdravou a chutnou součástí zeleninových salátů
Na jaře se ve většině z nás zvedne přirozená touha po zdravějším jídle. Procházky svěže zelenou přírodou se mohou stát výpravou za chutnými bylinkami, kterými si zpestříme jídelníček.
Kdo žije na venkově v těsném kontaktu s přírodou, většinou přesně ví, které plané rostliny najde v blízkém okolí a jak je může na obohacení jídelníčku využít. My ostatní se rádi přiučíme nejen v bezpečném poznávání, která rostlina je jedlá a chutná, ale i v tom, jak ji nejlépe sbírat, používat, případně také konzervovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Salát z divokých bylin
Byliny a plané rostliny sbírejte vždy na čistých lokalitách, dál od obydlí, psů a nepořádku. Seřadili jsme pro vás jedlé plané rostliny podle abecedy.
- Bršlice kozí noha možná nemá pro každého příjemnou vůni, ale patří k rostlinám, které jsou na jaře vyhledávané. Pokud vám vadí její chuť, zkuste ji spařit vroucí vodou nebo ji používejte pouze v malém množství.
- Brutnák lékařský je jednoletá bylina s drsnými listy, které chutnají po okurkách, a s modrými kvítky. Lze ho pěstovat i na zahrádce nebo v nádobě. Používejte jen čerstvé mladé listy.
- Fialka vonná je příjemně vonící bylinka, jejíž listy využijete do salátů nebo polévek a květy na sirup nebo k ozdobení pokrmů či cukrovinek.
- Jitrocel kopinatý má úzké špičaté listy, které jsou vynikající smažené v sýrovém těstíčku nebo jako součást bylinkových polévek. Nejznámější je ale chutný a účinný sirup proti kašli.
- Kopřivu dvoudomou není potřeba představovat, zná ji každý. Snad jen připomeneme její všestranné využití nejen v kuchyni a v lidovém léčitelství, ale i v kosmetice. Žahavost zničíte krátkým orestováním na trošce oleje.
- Kozlíček polníček znáte spíš jako pěstovanou listovou zeleninu, ale když se na procházce budete lépe dívat, možná jej objevíte. Konzumuje se čerstvý jako salát nebo může být součástí jarní polévky.
- Medvědí česnek se v průběhu let stal hitem. Do salátů ho využijete brzy zjara. Jeho sběr by měl být šetrný, aby se lokalita nevyčerpala.
- Pampelišku (Smetánku lékařskou) také není třeba představovat. Jedlá je celá rostlina, na saláty ale využijete mladé lístky, které ještě nejsou hořké.
- Popenec břečťanolistý použijte do salátu spíš jako koření, tedy v menším množství. Nejlépe ho využijete jako zelené koření polévek a vaječných jídel.
- Sedmikráska chudobka v našem výčtu nemůže chybět. Drobné kvítky kvetou téměř po celý rok a celou tu dobu jsou léčivé. Listy můžete použít do polévky a květy jsou krásnou ozdobou salátů i dezertů.
- Šťovík kyselý najdete na vlhkých loukách, šťovík menší na mezích a stráních. Na zahrádce můžete pěstovat i šlechtěný kultivar, který je méně kyselý. Výrazná kyselost planého šťovíku příjemně osvěží zeleninové nebo bramborové saláty, do kterých pak není nutné přidávat ocet. Na jídlo trhejte mladé lístky dříve, než rostliny vykvetou.
Některé bylinky si rádi uchováme ještě k dalšímu využití. Jednoduché je sušení, nejlépe v elektrické sušičce, přichází v úvahu také mražení, ale z některých bylinek si můžeme připravit voňavý sirup nebo pesto, na které budou potřeba např. listy medvědího česneku. Vyzkoušet ho můžete podle následujícího videa:
Komentáře