Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování ledového salátu přináší několik výhod. Rostliny jsou mohutné a jejich listy si přesto zachovávají svěžest a křehkost. Salát není náchylný k vybíhání do květu během horkých letních dnů a pokud by se tak přece jen stalo, spotřebujeme i listy na květních stvolech, chutnají totiž dobře.

Ledový salát se nejlépe pěstuje z přímého výsevu. Sklizeň provádíme probírkou, zahuštěné výsadby tím protrháme a další rostliny získají více prostoru. Využití ledového salátu je obdobné jako využití obyčejného hlávkového salátu. Ledový salát si i v horkých dnech zachovává skvělou chuť a nevybíhá do květu, proto ho mají zahrádkáři v takové oblibě.

Jak připravit salát z ledového salátu

Použijeme buď jen ledový salát a zálivku, nebo ledový salát smícháme s dalšími druhy zeleniny. Vybrali jsme pro vás osvědčený recept na jednoduchý salát našich babiček.

  1. Budete potřebovat jednu hlávku ledového salátu a suroviny na zálivku: 500 ml vody, 4–5 lžic octa, 3 lžíce cukru moučka, 1 špetku soli, olivový olej.
  2. Salát omyjte a osušte. Na osušení listů lze využít jednoduchou mechanickou odstředivku, která se prodává v kuchyňských potřebách.
  3. Listy natrhejte na menší kousky a dejte do mísy.
  4. V jiné nádobě si připravte zálivku. Smíchejte vodu s trochou octa (množství si upravte podle vlastní chuti), osolte a oslaďte. Cukr použijte práškový, protože se snadno a rychle ve vodě rozpustí. Lze ho nahradit medem a ocet vyměnit za trochu citrónové šťávy.
  5. Kdo chce, může zálivku lehce dochutit mletým pepřem pro výraznější chuť.
  6. Salát zalijte zálivkou a přidejte několik kapek olivového oleje. Před konzumací nechte salát krátce vychladit.
  7. Salát je výbornou a osvěžující přílohou k hlavnímu jídlu, nejlepší je v létě, ale protože se dá ledový salát koupit celoročně, můžete si ho dopřát kdykoliv v průběhu roku.

Podívejte se na kompletní znění receptu na salát z ledového salátu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář