Šašlik je grilované maso na jehle, podobné kebabu, ražniči, suvlaki či špízu
Šašlik je jednoduchý masový pokrm, známý ze zemí bývalého Sovětského svazu. Jsou to kousky marinovaného masa v podobě špízů, podobné kebabu, které lze připravit nejen na grilu, ale i v troubě.
Šašlik jsou špízy z prorostlého masa, které je nutné připravit několik hodin i den předem, protože se musí pěkně protáhnout marinádou. Ke špízům si připravíme grilovací jehly, na které budeme maso napichovat. Podobnými pokrmy jako šašlik jsou špízy, ražniči nebo suvlaki.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šašlik
Příprava je celkem jednoduchá, protože obsahuje jen málo ingrediencí:
- Použijeme prorostlé maso - převážně vepřové nebo hovězí, skopové či jehněčí maso. Nakrájíme ho na stejně velké kostky.
- Připravíme marinádu z červeného vína, octa a koření, ale také z olivového oleje, octa a koňaku. Ukrajinský recept používá majonézu se solí a pepřem.
- Maso naložíme do marinády spolu s větším množstvím plátků cibule, vše spolu promícháme a necháme do druhého dne v chladu uležet.
- Kousky masa napícháme na jehly (jen maso - výjimečně s cibulí) a špízy grilujeme na otevřeném ohni za častého potírání zbylou marinádou.
V případě nepříznivého počasí můžeme špízy upéct v troubě nebo na pánvi. Víte, jak připravit například ražniči v troubě? Podívejte se na naše video:
Komentáře