Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Venkovní vysazování rajčat probíhá obvykle po třech zmrzlých, tedy v druhé polovině května. Využijeme sazenice vlastní nebo koupené, ale přece jen - ty prodávané jsou rok od roku dražší. Víte, že pokud se vám sazenic rajčat nedostává a ještě zbývá volné místo na záhoně, můžete je získat zcela zadarmo? Poradíme, jak na to.

Mezi nejdůležitější činnosti při péči o tyčková rajčata patří jejich vyštipování a to nám dává příležitost k získání nových sazenic. Postup je důležitý, protože bez vyštipování by z rostlin brzy vznikla sice hodně hustá, ale málo plodná "džungle". Rostliny by svou sílu zaměřily na narůstání stále dalších a dalších výhonů, místo aby se soustředily na růst a zrání plodů. Při zaštipování vylamujeme stále nové výhony, nejlépe každý týden. Většina z nich putuje na kompost. Občas je nějaký výhon narostlý až příliš, možná se na něm objevily i květy, a nám je ho líto vyhodit. Poradíme, jak ho chytře zužitkovat.

Jak získat snadno a rychle sazenice rajčat

Větší (ale samozřejmě i menší) výhony můžeme jednoduše vysadit na místa, na kterých potřebujeme další sazenice rajčat.

  • Zemina musí být vlhká a v prvních dnech po výsadbě bude nová rajčata potřeba více zavlažovat. Výhony nesmí zaschnout.  
  • Výhony zasadíme co nejhlouběji a šikmo. První listy lze odstranit, aby byla nová rostlina co nejníže v zemi a vytvořila silný kořenový systém.
  • Na výhonech se brzy vytvoří kořínky a nebude dlouho trvat, vyrostou z nich další "plnohodnotné" sazenice.
  • Tento způsob lze využít i pro pěstování rajčat v nádobách, ale udržení vláhy je v tomto případě obtížnější, protože nádoby vysychají rychleji. Do ujmutí je raději nestavíme na přímé slunce.
  • Tip: Vysazování výhonů doporučujeme provádět během vlhkých dnů, nejlépe před mírným deštěm nebo po dešti. Prudký déšť ale může výhonům uškodit, stejně tak není vhodné příliš slunečné počasí.
Při dobré péči o rostliny se můžeme těšit na bohatou úrodu. Rajčata potřebují hodně slunce, výživnou půdu a dostatek vláhy přímo ke kořenům. 
Z dozrávajících plodů připravíme mnoho výborných jídel, rajčata se v kuchyni rozhodně neztratí a přebytek snadno uchováme na zimu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky