Jak využít sedmikrásky v kuchyni? První jarní bylinky nám příjemně zpestří jídelníček
Jednou z prvních jarních bylinek je i sedmikráska chudobka. Sedmikrásku zná asi každý, tak si jen připomeneme, jak ji využít v kuchyni. Podle lidového léčitelství je to velmi užitečná rostlinka.
Jak využít sedmikrásky
Čerstvé květy sedmikrásek využijeme ke zdobení pokrmů, polévek, dezertů a salátů. Květ sedmikrásky velmi pěkně vynikne na zákuscích, stačí nasbírat několik pěkných hlaviček (květů) a vkusně je položit na zvolený dezert.
- Bylinky se snadno suší. Sušené je lze použít do čajových směsí, protože léčí např. záněty ústní dutiny a dýchacích cest. Lidové léčitelství je využívá i na léčbu revmatismu nebo bolesti hlavy.
- Z čerstvých květů připravujeme oblíbený sirup nebo med.
- Listy používáme do jarní bylinkové polévky nebo do nádivky.
Sběr sedmikrásek
Sedmikrásky kvetou celou sezonu od jara do zimy a po celou dobu jsou i léčivé, to je jejich velká výhoda. Sbíráme je na čistých lokalitách, stačí na procházce či zahradě natrhat malé množství k okamžité spotřebě. Pokud si je chceme nasušit do bylinkové směsi, bude nám to trvat déle. Maličké květy totiž přibývají pomalu.
Komentáře