Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Sedmikrásky, nenápadné a vytrvalé rostlinky, které rostou hojně na travnatých místech všude kolem nás, patří mezi nejoblíbenější bylinky pro zdraví. Nejkrásnější a nejchutnější jsou na jaře - v době, kdy ještě nemáme mnoho zeleniny ze zahrady a vše čerstvé je nám vzácné.
Co sbíráme
Mohlo by vás zajímat
Sedmikráskový sirup
Stačí si zajít do přírody, nasbírat jednu nebo dvě hrsti malých květů, a máme na stole první jarní vitamíny. Z květů zalitých vodou připravujeme efektní ledové kostky, které přidáváme do nápojů. Květy se také sbírají a suší do čajových směsí, nebo se z nich vaří tradiční sirup proti kašli.
Jarní saláty
Omyté lístky i květy přidáváme do jarních salátů ze směsí planě rostoucích rostlin. Květy i listy mají jemnou a příjemně sladkou chuť. V salátech je mícháme s listy žebříčku a nahořklými lístky pampelišky. Přidáme trochu citrónové šťávy a pár kapek oleje. Podle potřeby dochutíme.
Zdobení jedlými květy
Sedmikrásky s jídlem už nevaříme. Zdobíme jimi pokrmy až na talíři. Jsou vhodné do polévek, které při podávání posypeme svěžími květy. Zdobit můžeme bramborovou kaši, namazaný chléb nebo obložené talíře. Květy pěkně ozdobí sladké zákusky, dorty a poháry.
Komentáře