Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejznámější semínka jsou obiloviny a luštěniny. Patří mezi ně nejen obilí jako pšenice, žito, oves a ječmen, ale také rýže, čočka, fazole, pohanka, jáhly, cizrna a boby, které patří mezi nejstarší potraviny člověka vůbec.

Mezi klasická semena patří taková, která musíme před konzumací upravit a uvařit. Jsou ale semínka, která můžeme konzumovat nejen tepelně zpracovaná, ale i syrová. Jsou zdrojem mnoha prospěšných výživových látek a ceněnou stravou pro lidi s dietou.

Jaká semínka se k čemu hodí?

Seznámíme vás s nejpoužívanějšími semínky:

  • Lněné semínko je součástí většiny chlebových těst a pečiva. Používá se jako náhrada mouky, míchá se do jogurtů a lisuje se z nich olej.
  • Konopné semínko v loupané i neloupané verzi přidáváme do salátů, pomazánek nebo kaší. Konopné mléko je jednou z alternativ mléka kravského.
  • Chia semínka mají schopnost vázat tekutinu, měnit se na gel a zvyšovat tím objem a soudržnost pokrmu. Hodí se do kaší, pudinků, jogurtů a placek.
  • Dýňová semena jsou nejlepší opražená a to v polévkách i na pečivu. Jsou součástí chleba a krekrů a za studena se z nich lisuje dýňový olej
  • Slunečnicová semena jsou součástí slaného i sladkého pečiva nejen v těstě, ale i na povrchu. Přidávají se do těsta a praží se jako pochoutka k zobání.
  • Sezamová semínka se hojně využívají do těst, k posypání pečiva před pečením a do asijských jídel v syrovém i praženém stavu a ve formě oleje.
  • Mák modrý je univerzální potravinou do těst, k posypu pečiva a ovocných knedlíků, do sladkých nádivek, koláčů, závinů, buchet a šátečků.

Jak připravit semínka k jídlu

Semínka se konzumují většinou syrová, ale některá se dají dodatečně upravit:

Jak konzumovat semínka

Semínka je vhodné konzumovat syrová - pražení jim příliš nesvědčí, protože pečením se sice vylepší chuť, ale za syrova z nich zase vytěžíme maximum zdravotních benefitů. Některá semínka se konzumují pouze naklíčená - například ředkvička, brokolice, rukola, řeřicha. Nezapomínáme však ani na koření jako je třeba kmín (černucha) či hořčičná semínka

V našem videu se můžete podívat na přípravu chutného dipu s hořčičnými semínky, který se hodí k pečeným masům i k zelenině:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli