Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Zdroj: Toprecepty.cz

Silvestrovský ovar je tradiční pohoštění pro milovníky české kuchyně, zabijaček a masových jídel. Podáváme ho s chlebem, můžeme k němu přidat křen, hořčici nebo speciální přílohu - vejmrdu.

Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava, lalok nebo bok. Na zabijačkách se jako ovar podávají části vařených mas na tlačenky nebo jaternice.

Uvařit ovar není složité a zvládne to každý.

  • Maso vložíme do vroucí osolené vody spolu s kuličkami celého pepře, nového koření a celým bobkovým listem.
  • Až znovu začne vařit, ztlumíme plamen na minimum a vaříme zvolna doměkka. Rychleji ovar uvaříme v tlakovém hrnci.

Jak ovar podávat

Obvykle se ovar podává horký a čerstvě připravený. Jedná se o klasické zabijačkové jídlo, které si můžeme připravit i mimo sezonu zabijaček, třeba v paneláku.

Ze zbylého studeného ovaru snadno připravíme pomazánku podobnou té v našem videu:

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky