Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Šimlena je jeden z tradičních slezských receptů - jde o omáčku z mléka a povidel, ke které se podávaly noky (halečky) nebo chlupaté knedlíky. Když byl dostatek, také vařené maso. Jindy se knedlíky připravovaly jako hlavní pokrm a šimlena se k nim zapíjela.
Šimlena s halečkami zní cizokrajně, ale jde o jednoduché jídlo původem ze Slezska. Hospodyně ji připravovaly v každé chalupě v době zrání a zpracování švestek, kdy se vařila švestková povidla a vždy se trochu odložilo na šimlenu.
Jak se připravuje šimlena
Potřebujeme jen 3–4 ingredience podle možností:
- 1 litr mléka
- 1 miska povidel
- 1 kelímek šlehačky
Všechny suroviny pečlivě promícháme nebo našleháme. Pokud připravujeme šimlenu jako nápoj, vynecháme šlehačku. Sladíme podle toho, jak jsou švestková povidla kyselá nebo jak máme rádi sladké.
Jak se připravují halečky
Potřebujeme brambory a hrubou nebo polohrubou mouku:
- Nastrouhané syrové brambory promícháme s moukou a osolíme.
- Mouku přidáváme postupně (někdo přiklepne i malé vejce) a mísíme, dokud vše nedrží pohromadě.
- Mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíčky, které vhazujeme do vařící vody a vaříme asi 20 minut.
Jak se podává šimlena s halečkami
Podává se jako omáčka, příloha nebo jako nápoj:
- Hustá smetanová omáčka s povidly, podávaná s noky nebo knedlíky.
- Omáčka jako příloha k opečeným knedlíkům na slanině nebo výpeku z masa.
- Omáčka k vařenému masu a chlupatým knedlíkům.
- Nápoj na zapití jídla z opečených knedlíků se slaninou, masem a vejci.
Pokud si na chlupaté knedlíky netroufnete, možná vám pomůže náš video-recept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Komentáře