Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup se šetrnou sterilací uchovává chuť, silice a vitamíny ovoce nebo bylin. V jednoduchém návodu vám ukážeme, jak takový sirup připravit a uchovat. Sirupy bez vaření jsou nejen hodnotné, ale také velmi chutné a osvěžující.

Na sirup bez vaření potřebujeme bylinný výluh nebo čerstvou ovocnou šťávu. Smícháním s větším množstvím cukru získáme hustý sirup s intenzivní vůní a chutí použité suroviny a bez velké ztráty vitamínů. Takového sirupu pak stačí jen malé množství k výrobě lahodné limonády. Sirup můžeme připravit i zastudena, jak popisuje jiný článek.

Jak na sirup šetrně sterilovaný

Šetrná sterilace je jednoduchá i pro začátečníky.

  • Ovocnou šťávu můžeme mírně naředit převařenou chladnou vodou (v množství 0,7 l k 1 litru vylisované šťávy).
  • Odměřenou tekutinu mícháme s cukrem v poměru 1 l tekutiny na 1–1,7 kg cukru. Pro lepší chuť přidáváme trochu kyseliny citronové podle kyselosti ovoce.
  • Zahříváme v hrnci na sporáku.
  • Sirup musí dosáhnout teploty 85 °C a cukr se musí úplně rozpustit. Vyšší teplota ničí vitamíny, nižší není zcela spolehlivá.
  • Láhve musí být čisté a vypařené.
  • Do lahví lijeme horký sirup pomocí nálevky, navrch můžeme přidat lžičku tvrdého alkoholu, který pomůže sirup lépe konzervovat.
  • Uzavřeme vypařeným šroubovacím víčkem nebo korunkovým uzávěrem dle možností nebo vybavenosti.
  • Necháme zchladnout.
  • Uchováváme v chladnu a temnu. Při správné výrobě a uskladnění vydrží velmi dlouho.
Začátečníci možná ocení videorecept na rybízový sirup připravený šetrnou sterilací (při teplotě 85 °C).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky