Sirup, který šetrně zasterilujeme, má mnoho výhod. Nejdůležitější z nich je uchování vitamínů
Sirup se šetrnou sterilací uchovává chuť, silice a vitamíny ovoce nebo bylin. V jednoduchém návodu vám ukážeme, jak takový sirup připravit a uchovat. Sirupy bez vaření jsou nejen hodnotné, ale také velmi chutné a osvěžující.
Na sirup bez vaření potřebujeme bylinný výluh nebo čerstvou ovocnou šťávu. Smícháním s větším množstvím cukru získáme hustý sirup s intenzivní vůní a chutí použité suroviny a bez velké ztráty vitamínů. Takového sirupu pak stačí jen malé množství k výrobě lahodné limonády. Sirup můžeme připravit i zastudena, jak popisuje jiný článek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na sirup šetrně sterilovaný
Šetrná sterilace je jednoduchá i pro začátečníky.
- Ovocnou šťávu můžeme mírně naředit převařenou chladnou vodou (v množství 0,7 l k 1 litru vylisované šťávy).
- Odměřenou tekutinu mícháme s cukrem v poměru 1 l tekutiny na 1–1,7 kg cukru. Pro lepší chuť přidáváme trochu kyseliny citronové podle kyselosti ovoce.
- Zahříváme v hrnci na sporáku.
- Sirup musí dosáhnout teploty 85 °C a cukr se musí úplně rozpustit. Vyšší teplota ničí vitamíny, nižší není zcela spolehlivá.
- Láhve musí být čisté a vypařené.
- Do lahví lijeme horký sirup pomocí nálevky, navrch můžeme přidat lžičku tvrdého alkoholu, který pomůže sirup lépe konzervovat.
- Uzavřeme vypařeným šroubovacím víčkem nebo korunkovým uzávěrem dle možností nebo vybavenosti.
- Necháme zchladnout.
- Uchováváme v chladnu a temnu. Při správné výrobě a uskladnění vydrží velmi dlouho.
Komentáře