Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citrusovo-zázvorový sirup v pěti krocích: Nápoj je plný vitamínů a výborně chutná
Zdroj: TopRecepty.cz

Sychravé dny patří během roku mezi ty nejméně oblíbené. Nemáme dobrou náladu a je nám stále zima. V takové dny je nejlepší zalézt pod deku s lahodným teplým nápojem a čtivou knihou. Jak si připravit zahřívací nápoj jako z kavárny, to vám poradíme v dnešním článku.

Podzimních zahřívacích nápojů je na výběr celá řada. My vám představíme zázvorový sirup, který je obohacený o vitamíny a chuť citrusů. Díky zázvoru vás nápoj zahřeje na delší dobu a citrusy dají vyniknout jeho lahodné chuti.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.

Jak na výrobu domácího sirupu

Sirup přijde vhod hlavně na podzim a v zimě, kdy řádí  chřipky a nachlazení. Citrusy můžete různě kombinovat. Z uvedeného množství budete mít 1,5–2 litry zdravého domácího sirupu.

  1. Na sirup potřebujete 5 kusů bio citrusů (např. 2 pomeranče, 1 citron, 1 limetku a 1 grep), 1 kg cukru, zhruba 7 cm zázvoru a vodu.
  2. Nejprve nastrouhejte kůru z citrusů na jemném struhadle a poté oloupaný zázvor na struhadle hrubém.
  3. Pak vymačkejte šťávu ze všech citrusů a následně do ní dolijte vodu, aby výsledný objem byl 1 litr.
  4. Šťávu s vodou nalijte do velkého hrnce, přisypte cukr, nastrouhanou kůru i zázvor. Ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte, sirup by vám zhořkl.
  5. Následně sirup přeceďte do čistých sklenic a uchovávejte v lednici. Pro delší skladování doporučujeme sirup zavařit při teplotě 80 °C.

Tip: Pro intenzivnější aroma nechte sirup odstát před scezením do druhého dne.

Jaké domácí sirupy máte nejraději? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky