Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Během sezony rádi připravujeme různé sirupy, ať už z bylinek nebo z čerstvého ovoce. Některé jsou vařené, jiné připravujeme zastudena. Vždy je s nimi ale dost práce a rozhodně by bylo škoda, kdyby se začaly kazit.
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby - narovnáme je vodorovně na plech, který vsuneme do trouby, a chvíli jej v ní necháme. Až se láhve důkladně prohřejí, plech položíme na prkýnko a láhve necháme zchladnout. Případně je postavíme na linku a na plech mezitím můžeme položit další dávku lahví k prohřátí v troubě. Teprve do zchladlých lahví plníme sirup.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak plnit láhve sirupem
Jak uzavřít láhve
Do každé láhve nalijeme jednu nebo dvě lžičky alkoholu (např. vodky nebo slivovice), alkohol vytvoří vrstvičku na povrchu, ale nebude se mísit se sirupem - vytvoří tím vlastně ochrannou vrstvu. Nakonec láhve uzavřeme čistými šroubovacími víčky, která můžeme pro jistotu ještě vypláchnout troškou alkoholu. Naplněné láhve umístíme do chladné a suché místnosti, např. do komory nebo spíže. Při manipulaci s nimi je nijak nenakláníme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Ochrana stromků před okusem od zajíců a srnek: Prevence je snazší než zachraňování
Zázvorový sirup místo tabletek: Pár kapek do vody jako účinná prevence, v čaji zase zahřeje a pomůže při nachlazení i viróze
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře
10. 11. 2023 12:25
9. 11. 2023 17:35