Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Zdroj: Top recepty

Během sezony rádi připravujeme různé sirupy, ať už z bylinek nebo z čerstvého ovoce. Některé jsou vařené, jiné připravujeme zastudena. Vždy je s nimi ale dost práce a rozhodně by bylo škoda, kdyby se začaly kazit.

Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby - narovnáme je vodorovně na plech, který vsuneme do trouby, a chvíli jej v ní necháme. Až se láhve důkladně prohřejí, plech položíme na prkýnko a láhve necháme zchladnout. Případně je postavíme na linku a na plech mezitím můžeme položit další dávku lahví k prohřátí v troubě. Teprve do zchladlých lahví plníme sirup.

Jak plnit láhve sirupem

Cukr v sirupu musí být úplně rozpuštěný, teprve pak začneme plnit láhve. Dobrým pomocníkem při plnění je trychtýřAť je to např. bezový sirup, který připravujeme zastudena, ale i mnohé další, láhve vždy plníme tak, aby se sirup nedotýkal hrdla láhve - vše musí být úplně čisté. Možná se stane, že nám některá láhev přeteče - v tom případě je nejlepší navlhčit ubrousek a hrdlo dokonale očistit zvenku i zevnitř (jen vrchní část). Potom lze dát na ubrousek trošku alkoholu a tím ještě jednou hrdlo otřít. 

Jak uzavřít láhve

Do každé láhve nalijeme jednu nebo dvě lžičky alkoholu (např. vodky nebo slivovice), alkohol vytvoří vrstvičku na povrchu, ale nebude se mísit se sirupem - vytvoří tím vlastně ochrannou vrstvu. Nakonec láhve uzavřeme čistými šroubovacími víčky, která můžeme pro jistotu ještě vypláchnout troškou alkoholu. Naplněné láhve umístíme do chladné a suché místnosti, např. do komory nebo spíže. Při manipulaci s nimi je nijak nenakláníme.

Když některou láhev otevřeme a budeme se chtít "zbavit" vrstvičky alkoholu, i na to je jednoduchá rada - pomůže injekční stříkačka, kterou alkohol snadno odstraníme. 

 

 

Komentáře

popelka7: Děkuji, ten trik s alkoholem na povrchu mě kdysi naučil kamarád a velmi se nám to osvědčilo. Ani se nám nestává, že by se sirupy kazily, přitom je děláme zasyrova, hlavně bezový a z aronie. :)

:-) super popsané ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky