Šiš kebab: Na rozdíl od döner kebabu nebo gyrosu se připravuje z mletého masa
Kebab znamená grilované, rožněné nebo pečené maso. Kebabů je mnoho druhů - některé se podobají špízům, jiné zase gyrosu. Turci ve svém tradičním receptu připravují kořeněné mleté maso na špejli.
Tradiční šiš kebab má pro všechny strávníky jedno společné - z muslimských náboženských důvodů neobsahuje vepřové maso. Připravuje se z jehněčího nebo hovězího mletého masa v podobě dlouhých šišek tvarovaných na špejli. Ty se grilují nebo pečou v troubě a podávají se s pita chlebem a jogurtovou omáčkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit šiš kebab
Připravíme si tučnější jehněčí nebo hovězí doma umleté maso:
- Pokrájíme jemně cibuli, prolisujeme česnek a zamícháme do masa.
- Přidáme mletý římský kmín a černý pepř, červenou papriku, chilli.
- Milovníci turecké kuchyně uvítají mletý koriandr a badyán.
- Vložíme žloutek (při větším množství masa celé vejce) a osolíme podle chuti.
- V tradičním receptu nesmí chybět nasekaný zelený koriandr a petrželka.
- Směs důkladně propracujeme rukama a dáme odležet do chladu.
Jak tvarovat šiš kebab
Vyzkoušejme několik rozdílných možností:
- Kousek masové směsi vložíme do dlaně, na maso položíme špejli a jemným mačkáním a otáčením špejle vytvarujeme šišku přímo na ní.
- Vytvoříme delší váleček a středem propíchneme špejli. Maso na ní ještě trochu přitlačíme a konce tvarujeme do špičky.
- Vložíme maso do měkké plastové láhve, do hrdla zapíchneme špejli. Stlačováním lahve vyleze z hrdla rovnoměrný váleček.
- Kebab, který se chystáme grilovat, "narýhujeme" tupou stranou nože, aby se zploštil a na grilu se neprotáčel.
Nejste si jisti, jak kebab připravit a vytvarovat? Podívejte se na naše video:
Komentáře