Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kebab znamená grilované, rožněné nebo pečené maso. Kebabů je mnoho druhů - některé se podobají špízům, jiné zase gyrosu. Turci ve svém tradičním receptu připravují kořeněné mleté maso na špejli.

Tradiční šiš kebab má pro všechny strávníky jedno společné - z muslimských náboženských důvodů neobsahuje vepřové maso. Připravuje se z jehněčího nebo hovězího mletého masa v podobě dlouhých šišek tvarovaných na špejli. Ty se grilují nebo pečou v troubě a podávají se s pita chlebem a jogurtovou omáčkou.

Jak připravit šiš kebab

Připravíme si tučnější jehněčí nebo hovězí doma umleté maso:

  • Pokrájíme jemně cibuli, prolisujeme česnek a zamícháme do masa.
  • Přidáme mletý římský kmín a černý pepř, červenou papriku, chilli.
  • Milovníci turecké kuchyně uvítají mletý koriandr a badyán.
  • Vložíme žloutek (při větším množství masa celé vejce) a osolíme podle chuti.
  • V tradičním receptu nesmí chybět nasekaný zelený koriandr a petrželka.
  • Směs důkladně propracujeme rukama a dáme odležet do chladu.

Jak tvarovat šiš kebab

Vyzkoušejme několik rozdílných možností:

  1. Kousek masové směsi vložíme do dlaně, na maso položíme špejli a jemným mačkáním a otáčením špejle vytvarujeme šišku přímo na ní.
  2. Vytvoříme delší váleček a středem propíchneme špejli. Maso na ní ještě trochu přitlačíme a konce tvarujeme do špičky.
  3. Vložíme maso do měkké plastové láhve, do hrdla zapíchneme špejli. Stlačováním lahve vyleze z hrdla rovnoměrný váleček.
  4. Kebab, který se chystáme grilovat, "narýhujeme" tupou stranou nože, aby se zploštil a na grilu se neprotáčel.

Nejste si jisti, jak kebab připravit a vytvarovat? Podívejte se na naše video:

Komentáře

Další tipy a triky