Sklizeň zeleniny v říjnu: Začneme od rostlin citlivých na chladné počasí

Říjen uzavírá zahradní pěstitelskou sezónu a v jeho průběhu postupně sklízíme zbývající zeleninu ze záhonů. Ponecháme už jenom druhy, kterým nevadí mrazivé počasí. Sklízíme kořenovou, košťálovou, plodovou i listovou zeleninu.
Sklizeň provádíme během pěkných a suchých dnů. Při slunečném počasí sklízíme hlavně plodovou zeleninu, pro ostatní druhy je lepší, když je slunce schované za mraky, aby zelenina zbytečně nevadla a nezkracovala se její trvanlivost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou zeleninu sklízíme v říjnu
Blíží se chladné období roku, proto je potřeba sklidit vše, co může ohrozit mrazivé počasí. Některé druhy zeleniny sice rostou až do příchodu prvních mrazíků, ale pak už ponechávání na záhonech nemá smysl.
- Nejprve musí být sklizená plodová zelenina (rajčata, okurky, dýně). Na mráz je choulostivá a pokud přemrzne, ztratí trvanlivost.
- Dokud je pěkné počasí, sklízíme listovou zeleninu k brzké spotřebě. Mrazíky ji ale často poškodí.
- Kořenová zelenina mírnější ochlazení snáší velmi dobře, ale před většími mrazíky ji včas vyryjeme. Sklízíme především mrkev, kořenovou petržel, celer a červenou řepu. Nať hned po sklizni odstraníme, aby si zelenina zachovala co nejdéle svěžest a nevadla. (Listy by měly velkou potřebu vody.)
- Košťálová zelenina zahrnuje více druhů, které se liší skladováním i zpracováním. Sklízíme především zelí, kapustu a kedlubny gigant. Některé druhy jsou odolné a mráz je neohrožuje (např. růžičková kapusta a kadeřávek).
Přebytek úrody buď uskladníme nebo zmrazíme, usušíme, necháme vykvasit či zavaříme. Podle následujícího receptu si můžete připravit domácí vegetu.
Komentáře