Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější je cejlonská, vyznačuje se světlejší barvou než tmavší čínská. Je to koření s velmi příjemnou vůní a chutí, bez které se neobejdou mnohé recepty naší i zahraniční kuchyně. Bez skořice si neumíme představit jablečný štrúdl, perníčky, rajskou omáčku ani svařák.
Skořice je léčivá
Skořice je i léčivá, posiluje imunitu, snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě, pomáhá např. léčit chřipku i angínu nebo při poruchách zažívání a při hubnutí. Doporučuje se míchat kávu nebo čaj svitkem skořice, abychom si odvykli sladit nápoje.
Pozor ale na zkonzumované množství
Má však i rizika, protože obsahuje jedovatý kumarin, který může při vysokých dávkách poškodit játra. Méně kumarinu obsahuje cejlonská skořice. Takže skořici ano, ale kvalitní a v rozumném množství.
Skořice v kuchyni
Vůně skořice nám navodí dobrou náladu. Automaticky očekáváme nějakou dobrotu. Pojďme si projít recepty, které si bez skořice neumíme představit.
Cukroví
Skořicová vůně patří k zimě a Vánocům. Skořice je hlavní součástí perníkového koření. Nejčastěji pečeme perníčky, sušenky i další druhy drobného cukroví se skořicí.
Moučníky a dezerty
Nejen jablečné záviny a perníky na plech se bez skořice neobejdou. Pečeme i různé řezy, kde se plně rozvine skořicová chuť a vůně. Skořice tvoří chuťovou symbiózu s ovocem.
Nápoje
Hlavně mnohé teplé nápoje si bez skořice neumíme představit. Ochutí horkou čokoládu, svařené víno i vánoční punč.
Teplé nápoje
S přicházejícím chladným počasím obvykle přichází také chuť na teplé nápoje. Nejpopulárnějším je zcela jistě čaj, který nemusíte nutně kupovat. Není nic snazšího než si vyrobit domácí třeba ze… Podívejte se na všechny teplé nápoje.
Omáčky
Rajské nebo ovocné omáčky bez skořice by prostě neměly to „ono“, proč je máme tak rádi. Špetka skořice dotáhne jejich chuť k dokonalosti.
Sladká jídla
Skořicí můžeme ochutit kaše, lívance, ovocné knedlíky, nákypy a žemlovky, může být součástí náplně do palačinek. Kořeníme jí povidla a džemy.
Masité pokrmy
Kombinace masa a skořice nám zní podivně, ale je to běžné v Asii a v řecké kuchyni. Na tuto exotickou chuť si někdo musí nejdřív zvyknout, než ji přijme. Ale stojí to za to, jídla jsou vyváženě lahodná.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlý švestkový koláč: Vláčnost mu dodají šťavnaté švestky, lehce karamelové aroma třtinový cukr, jemnou vůni pak skořice
Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem
Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!
Komentáře