Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Škubání drůbeže není zrovna příjemná práce, ale i na ni už existují pomocníci. V následujícím článku vysvětlíme a poradíme, jakých pravidel se držet, aby se dílo podařilo, ať už vás čeká škubání ručně nebo za pomoci škubačky.
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete dodržovat několik zásadních pravidel, půjde vám to velmi rychle od ruky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ručně nebo za pomoci škubačky
Ať tak či onak, základem úspěchu je správně spařit drůbež. Slepice, krůta, kachna nebo husa, každý druh vyžaduje jinou teplotu. My budeme škubat slepici, proto se na ni v postupu zaměříme.
- Připravte horkou vodu o teplotě 60-70 °C, kýbl ve kterém budete slípku pařit, rukavice, nůž a vodu na závěrečné opláchnutí.
- Zabitou a vykrvenou slepici vezměte za pařáty a ponořte ji do kýble s horkou vodou. Trvá 2–3 minuty, než se peří uvolní a jde snadno škubat. Pozor, starší slepice je třeba pařit déle.
- Může se stát, že peří stále drží a špatně se škube, v tom případě je třeba ještě chvíli pařit. Pokud se naopak kůže trhá, byla moc horká voda nebo se slípka pařila moc dlouho.
- Spařenou slepici začneme škubat od letek, tedy nejdelších per na křídlech. V průběhu škubání můžeme občas konkrétní část opláchnout teplou vodou. Lépe tak uvidíme, zda máme hotovo, nebo je třeba ještě některou partii dočistit. Tento proces zabere asi 20 minut.
- Pokud máte možnost použít škubačku, postupujte podle návodu. Oškubáno bude zhruba za minutku.
- Po oškubání odřízneme pařáty a slepici vykucháme.
- Drůbky, tedy srdce, játra a žaludek, nevyhazujeme. Jsou výborné třeba do polévky.
Jak vidíte, není to žádná věda. A takové domácí kuřátko, o kterém víte z jakých pocházelo podmínek a čím bylo krmeno, chutná dvojnásob. Třeba to pečené, s nádivkou.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře
22. 4. 2024 17:20