Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarková pomazánka je výborná a jednoduchá. S námi ji zvládnete na jedničku
Zdroj: Toprecepty.cz

V období masopustu jsou v oblibě škvarky a jídla z nich nebo s nimi. Škvarky jsou to, co zůstane po vyškvaření sádla. Většinou jsou ve tvaru kostek nebo hranolků. Používáme je jako tuk do některých křehkých těst nebo k omaštění pokrmů. Nejznámější z receptů s nimi je škvarková pomazánka.

Správně připravené škvarky mají příjemnou oříškovou barvu i chuť.  V některých pokrmech mohou tvořit hezkou mozaiku. Můžeme je nasekat na jemnější nebo přímo umlít. Z mletých škvarků připravujeme těsta nebo pomazánky

Jak na základní škvarkovou pomazánku

Na 200–250 g mletých škvarků potřebujeme 1–2 vejce vařená natvrdo, lžíci plnotučné hořčice, 1 menší cibuli, sůl a mletý pepř.
  • Oloupanou cibuli jemně nakrájíme.
  • Do škvarků přidáme cibuli, nastrouhaná nebo nasekaná vejce, hořčici, osolíme a opepříme dle chuti.
  • Rozmícháme a necháme do druhého dne rozležet
  • Pomazánku můžeme ochutit sterilovanými okurkami nebo jinou zeleninou ve sladkokyselém nálevu.
  • Milovníci ostré chuti asi použijí dijonskou hořčici a (nebo) chilli koření.
  • Pomazánka nejlépe chutná na čerstvém chlebu.

Začátečníkům jistě napoví i náš videorecept. Není nad to, nejprve se na správný postup podívat.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky