Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové placky jsou ideální volbou, pokud máte přebytek škvarků, pro které nemáte jiné využití. Jsou dobrou volbou i pro slané zobání k vínu nebo pivu, pokud je připravíte malé. Poradíme, jak si takové placky upéct.

Škvarkové placky jsou nadýchané a překvapivě nejsou mastné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jako většina pečiva jsou nejlepší v den upečení, ale vyplatí se vydržet a nechat je vystydnout. Pojďte si s námi upéct toto masopustní pečivo.

Jak připravit škvarkové placky

Při tvoření placek si můžeme vypomáhat skleničkou, budeme pak mít jednu placku jako druhou.

  1. Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru, pak necháme vzejít kvásek.
  2. Ke kvásku přidáme zbytek mléka, mouku, žloutky, sádlo a sůl. Vypracujeme těsto.
  3. Do těsta vpracujeme škvarky, polovinu jsme pokrájeli na menší kousky, druhou polovinu umeleme co nejjemněji.
  4. Těsto necháme asi hodinu kynout.
  5. Z vykynutého těsta utvoříme placky velikosti dlaně, potřeme sádlem a posypeme hrubou solí i kmínem
  6. Pečeme dozlatova asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C.

Škvarkové placky nejsou sice  zrovna dietním jídlem, ale občas si můžeme dopřát výjimku. Jak při přípravě placek postupovat, to nám ukáže následující videorecept.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky