Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou ve znamení slaných i sladkých vajec na všechny možné způsoby - od malovaných vajíček přes kraslice až po plněné vaječné skořápky a čokoládová vejce. Originální jedlé dekorace zdobí každý sváteční stůl.

Sladká vajíčka v sobě mohou skrývat nejen nějakou dobrotu, ale i drobné dárečky a sladkosti pro děti. Poloviny skořápek poslouží jako jedlá mistička na krémy nebo velikonoční dekorace - hnízdečka, marcipánová kuřátka a vajíčka i různé bonbóny.

Jak vyrobit sladké skořápky

Připravíme si formičku ve tvaru poloviny vejce - kovovou nebo silikonovou. Pro nepečená vajíčka využijeme plastové obaly od Kinder vajíček. Péct a tvarovat můžeme i na obrácených lžicích nebo těsto upravit až po upečení:

  • Marcipánové skořápky - plátek barevného marcipánu přitiskneme na formičku, okraje odřízneme a marcipán necháme několik dnů schnout.
  • Čokoládové skořápky připravíme vylitím formiček rozpuštěnou čokoládou - stejně jako u pralinek. Sejmeme je až po ztuhnutí čokolády.
  • Perníkové skořápky upečeme z plátků těsta na kovových formičkách ve tvaru vejce. Okraj odřízneme. Po upečení potřeme perníky vejcem.
  • Pečené skořápky můžeme připravit z lineckého nebo listového těsta na formičkách nebo z piškotu pečeného ve skořápkách

Čím naplnit sladké skořápky

Můžeme použít opravdové skořápky, které pečlivě umyjeme a necháme uschnout:

  • Poloviny jedlých skořápek plníme ušlehaným krémem nebo šlehačkou a zdobíme podle možností - marcipánovými a cukrovými dekoracemi, jedlými hnízdečky, bonbóny, čokoládovými vajíčky či pralinkami.
  • Celá vajíčka složíme ze dvou polovin. Okraje zarovnáme na struhadle (perník) nebo na horké pánvi (čokoláda). Vajíčka naplníme libovolnými sladkostmi a pak je slepíme k sobě - čokoládou, polevou nebo je jen svážeme stuhou.
  • Piškotová vajíčka vykrájíme z upečeného plátu těsta. Středy vydlabeme pomocí lžičky, naplníme marmeládou nebo krémem a slepíme k sobě. Nůžkami dotvarujeme do podoby vajíček a polijeme polevou.

Vajíčka k nerozeznání od pravých

Do vymytých vaječných nebo čokoládových skořápek můžeme nalít náplň, kterou překvapíme koledníky. Základem je bílý tvarohový nebo jogurtový krém s cukrem a želatinou. Než ztuhne, vložíme do něj malou kompotovanou meruňku nebo mandarinky místo žloutku. Také můžeme obarvit část hmoty jedlou žlutou barvou a pomocí lžičky ji nalít na bílý krém. Stejným způsobem připravíme sladká volská oka.

Sladké drobečky

Vzorované silikonové formy na pečení nebo na čokoládu ve tvaru vajec koupíme v domácích potřebách - příprava je díky nim jednoduchá a výsledek efektní. Vytlačovaný vzor můžeme naplnit čokoládou jiné barvy než tou, kterou budeme vylévat tvar skořápky. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli