Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané ingredience na sladkých moučnících jsou známé a mnoho cukrářů je již používá. Dort se šlehačkou a ovocem si asi neposolíme, ale čokoládový nebo karamelový zákusek se slaným detailem je vítanou změnou.

Cukr v těstě s droždím nastartuje kynutí. Sůl ve sladkém pečení má jinou úlohu - maximálně rozvine a zvýrazní chutě, vytáhne z pokrmu sladkost (je pak potřeba méně cukru), ozvláštní moučníky a dodá jim nezaměnitelnou a originální příchuť.

Jak ozdobit sladký moučník slanou tečkou

Klasický dort se slaným detailem uvítají hlavně muži:

  • Dort můžeme polít slanou karamelovou polevou a ozdobit karamelkami a slanými oříšky, které mu dodají exluzívní chuť.
  • Malé slané preclíčky, namočené do čokolády, mohou kromě jiného nahradit sobí parohy na vánočních moučnících.
  • Do čokolády namočené slané tyčinky, kterými obložíme sladký dort, vytvoří křupavý, chutný jedlý ráfek.
  • Hrubozrnná sůl a aromatické sýry na melounu, ovocných salátech nebo sladkých čokoládových pěnách oživí dezert a dodají mu zajímavou chuť.
  • Na posypání polevy na dortu nebo na koláče s karamelem (případně k jejich dekoraci),  použijeme slané pražené mandle či oříšky.

Jak použít sůl do sladkých dezertů

Slaná ingredience v moučnících zvýrazní jejich sladkou chuť:

  • Nejznámějším představitelem sladkoslané pochoutky je slaný karamel, z kterého se vyrábí bonbóny karamelky, pralinky, příchutě do máslových krémů a polevy na dorty, řezy, bábovky a různé zákusky. 
  • Krémy do dortů a zákuskůpřipravené z Lučiny nebo z žervé, mají typickou mírně slanou příchuť, která vzbuzuje dojem svěžesti. Takový krém je chutný nejen s ovocem, ale i se slaným karamelem či ořechy.
  • Čokoláda s příměsí chilli a hrubozrnné soli patřila v dávných dobách k tradičním mayským pochoutkám. Díky experimentování při jejich výrobě můžeme koupit čokoládu se slanými oříšky, s bylinkami, s kořením nebo i s chutí česneku.
  • Zmrzlina se slanou příchutí je v poslední době velice oblíbená. Zvláštní chuť zmrzlinové směsi (cibulová, slaninová) střídá sladká pochoutka, doplněná slaným akcentem - slanými oříšky, hrubozrnnou solí nebo preclíky s čokoládou.

Bojíte se přípravy karamelu? Nemusíte - podívejte se na naše video, postupujte podle něj a vyrobíte pochoutku, za kterou vás bude rodina milovat:

Sladké drobečky

Ve většině případech sůl, přidaná do těsta, moučníky neosolí, ale naopak z nich vytáhne maximum jejich chutí včetně té sladké. Zároveň podpoří i ostatní chutě - ovoce, tvarohu, čokolády, ořechů. Nebojte se experimentovat a pokud zkusíte použít sůl jen na kousku moučníku, abyste ho ochutnali, budete příjemně překvapeni.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky