Sladké moučníky se slanou tečkou: Cukr i sůl na dezertech jsou báječnou kombinací chutí
Slané ingredience na sladkých moučnících jsou známé a mnoho cukrářů je již používá. Dort se šlehačkou a ovocem si asi neposolíme, ale čokoládový nebo karamelový zákusek se slaným detailem je vítanou změnou.
Cukr v těstě s droždím nastartuje kynutí. Sůl ve sladkém pečení má jinou úlohu - maximálně rozvine a zvýrazní chutě, vytáhne z pokrmu sladkost (je pak potřeba méně cukru), ozvláštní moučníky a dodá jim nezaměnitelnou a originální příchuť.
Jak ozdobit sladký moučník slanou tečkou
Klasický dort se slaným detailem uvítají hlavně muži:
- Dort můžeme polít slanou karamelovou polevou a ozdobit karamelkami a slanými oříšky, které mu dodají exluzívní chuť.
- Malé slané preclíčky, namočené do čokolády, mohou kromě jiného nahradit sobí parohy na vánočních moučnících.
- Do čokolády namočené slané tyčinky, kterými obložíme sladký dort, vytvoří křupavý, chutný jedlý ráfek.
- Hrubozrnná sůl a aromatické sýry na melounu, ovocných salátech nebo sladkých čokoládových pěnách oživí dezert a dodají mu zajímavou chuť.
- Na posypání polevy na dortu nebo na koláče s karamelem (případně k jejich dekoraci), použijeme slané pražené mandle či oříšky.
Jak použít sůl do sladkých dezertů
Slaná ingredience v moučnících zvýrazní jejich sladkou chuť:
- Nejznámějším představitelem sladkoslané pochoutky je slaný karamel, z kterého se vyrábí bonbóny karamelky, pralinky, příchutě do máslových krémů a polevy na dorty, řezy, bábovky a různé zákusky.
- Krémy do dortů a zákusků, připravené z Lučiny nebo z žervé, mají typickou mírně slanou příchuť, která vzbuzuje dojem svěžesti. Takový krém je chutný nejen s ovocem, ale i se slaným karamelem či ořechy.
- Čokoláda s příměsí chilli a hrubozrnné soli patřila v dávných dobách k tradičním mayským pochoutkám. Díky experimentování při jejich výrobě můžeme koupit čokoládu se slanými oříšky, s bylinkami, s kořením nebo i s chutí česneku.
- Zmrzlina se slanou příchutí je v poslední době velice oblíbená. Zvláštní chuť zmrzlinové směsi (cibulová, slaninová) střídá sladká pochoutka, doplněná slaným akcentem - slanými oříšky, hrubozrnnou solí nebo preclíky s čokoládou.
Bojíte se přípravy karamelu? Nemusíte - podívejte se na naše video, postupujte podle něj a vyrobíte pochoutku, za kterou vás bude rodina milovat:
Sladké drobečky
Ve většině případech sůl, přidaná do těsta, moučníky neosolí, ale naopak z nich vytáhne maximum jejich chutí včetně té sladké. Zároveň podpoří i ostatní chutě - ovoce, tvarohu, čokolády, ořechů. Nebojte se experimentovat a pokud zkusíte použít sůl jen na kousku moučníku, abyste ho ochutnali, budete příjemně překvapeni.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnali jsme letošní hit: Vanilková zmrzlina s olivovým olejem a solí je překvapivě dobrá a křupavé vločky soli jí dodají šmrnc
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Jak pražit mandle snadno a rychle: Zkuste slanou i sladkou variantu, ohromí vás obě
Komentáře