Jak připravit sladký brambor, oblíbený retro zákusek našich cukráren
Retro zákusky zažívají renesanci nejen v cukrárnách, ale i v domácnostech. Jedním z nich jsou brambory, které na první pohled skutečně vypadají jako známá okopanina. V jednodušším a menším provedení připravujeme brambůrky jako oblíbené vánoční cukroví.
Zákusek brambory jsou piškotové buflery spojené kakaovým krémem, obalené marcipánovou hmotou a poprášené kakaem. Zdánlivě jsou složité, ale opak je pravdou. Připravit piškotové těsto na buflery je snadné pro toho, kdo zvládl ušlehat správně sníh z bílků. Lehký máslový krém jistě není nijak složitý. Potahovací hmotu s našimi radami také zvládnete, nebo ji můžete dokonce koupit. My jen přidáme pár tipů pro začátečníky. Tak s chutí do toho.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct buflery
Podrobně pečení buflerů popisoval náš článek.
- Připravte si šablonu s kroužky, o průměru asi 3–4 cm, kousek od sebe, aby se buflery při pečení neslepily.
- Šablonou podložte pečicí papír na plechu.
- Sníh vmíchejte do těsta lehce, jen převracejte, aby z něj neunikl vzduch, který těsto při pečení nadlehčí.
- Těsto stříkejte sáčkem s hladkou trubičkou, držte ji kolmo k plechu a nízko nad plechem.
- Pečte v dobře vyhřáté troubě, aby se buflery úplně nevysušily. Upečené nechte vychladnout.
Jak připravit kakaový krém
Lahodný krém dá zákusku tu správnou chuť.
- Na lehký máslový krém bude nejvhodnější snadný pudinkový nebo trvanlivější vaječný krém s kakaem, do kterého zašleháme máslo.
- Krém i máslo musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby se máslo nesrazilo.
- Nejdříve vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a po lžících do krému zašleháme uvařenou kaši. Pokud zákusek nebudou jíst děti, můžeme krém ochutit rumem, bude pak trvanlivější.
- Nejjednodušší krém je z másla vyšlehaného s kakaovým kondenzovaným mlékem (Pikao).
- Krémem slepujeme vždy dva a dva buflery k sobě a necháme důkladně vychladit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na marcipánovou hmotu
S postupem si jistě také poradíte. Nejchutnější je pravý marcipán, ale můžeme zvolit i levnější možnosti.
- Levná hmota je vařená, ta je vhodná na větší množství zákusků. Jednoduchá a rychlá je hmota z marshmallow bonbonů, tu můžeme doporučit.
- Hmotu necháme vychladnout a rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, aby se nelepila.
- Hmotou obalíme připravené brambory a zakulatíme. hmotu můžeme potřít vodou, aby se lépe přilepila. Necháme vychladit.
Jak brambory dokončíme
Konec korunuje dílo. I když bude zákusek chutný, dokončení jej učiní lákavým pro oko.
- Zákusek obalíme v práškovém kakau.
- Na vršku marcipán nastřihneme do kříže a lehce rozevřeme (není nezbytné).
- Vršek brambory můžeme ještě poprášit špetkou moučkového cukru.
Podařilo? Nepodařilo? Napište nám o tom.
Pro představu začátečníkům nabízíme zhlédnutí videoreceptu na vánoční cukroví, brambory jako zákusky by měly být většího průměru.
Komentáře