Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit sladký brambor, oblíbený retro zákusek našich cukráren
Zdroj: Toprecepty

Retro zákusky zažívají renesanci nejen v cukrárnách, ale i v domácnostech. Jedním z nich jsou brambory, které na první pohled skutečně vypadají jako známá okopanina. V jednodušším a menším provedení připravujeme brambůrky jako oblíbené vánoční cukroví.

Zákusek brambory jsou piškotové buflery spojené kakaovým krémem, obalené marcipánovou hmotou a poprášené kakaem. Zdánlivě jsou složité, ale opak je pravdou. Připravit piškotové těsto na buflery je snadné pro toho, kdo zvládl ušlehat správně sníh z bílků. Lehký máslový krém jistě není nijak složitý. Potahovací hmotu s našimi radami také zvládnete, nebo ji můžete dokonce koupit. My jen přidáme pár tipů pro začátečníky. Tak s chutí do toho.

Jak upéct buflery

Podrobně pečení buflerů popisoval náš článek.

  • Připravte si šablonu s kroužky, o průměru asi 3–4 cm, kousek od sebe, aby se buflery při pečení neslepily.
  • Šablonou podložte pečicí papír na plechu.
  • Sníh vmíchejte do těsta lehce, jen převracejte, aby z něj neunikl vzduch, který těsto při pečení nadlehčí.
  • Těsto stříkejte sáčkem s hladkou trubičkou, držte ji kolmo k plechu a nízko nad plechem.
  • Pečte v dobře vyhřáté troubě, aby se buflery úplně nevysušily. Upečené nechte vychladnout.

Jak připravit kakaový krém

Lahodný krém dá zákusku tu správnou chuť.

  • Na lehký máslový krém bude nejvhodnější snadný pudinkový nebo trvanlivější vaječný krém s kakaem, do kterého zašleháme máslo.
  • Krém i máslo musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby se máslo nesrazilo.
  • Nejdříve vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a po lžících do krému zašleháme uvařenou kaši. Pokud zákusek nebudou jíst děti, můžeme krém ochutit rumem, bude pak trvanlivější.
  • Nejjednodušší krém je z másla vyšlehaného s kakaovým kondenzovaným mlékem (Pikao).
  • Krémem slepujeme vždy dva a dva buflery k sobě a necháme důkladně vychladit.

Jak na marcipánovou hmotu

S postupem si jistě také poradíte. Nejchutnější je pravý marcipán, ale můžeme zvolit i levnější možnosti.

  • Levná hmota je vařená, ta je vhodná na větší množství zákusků. Jednoduchá a rychlá je hmota z marshmallow bonbonů, tu můžeme doporučit.
  • Hmotu necháme vychladnout a rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, aby se nelepila.
  • Hmotou obalíme připravené brambory a zakulatíme. hmotu můžeme potřít vodou, aby se lépe přilepila. Necháme vychladit.

Jak brambory dokončíme

Konec korunuje dílo. I když bude zákusek chutný, dokončení jej učiní lákavým pro oko.

  • Zákusek obalíme v práškovém kakau.
  • Na vršku marcipán nastřihneme do kříže a lehce rozevřeme (není nezbytné).
  • Vršek brambory můžeme ještě poprášit špetkou moučkového cukru.

Podařilo? Nepodařilo? Napište nám o tom.

Pro představu začátečníkům nabízíme zhlédnutí videoreceptu na vánoční cukroví, brambory jako zákusky by měly být většího průměru.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky